Hlavní obsah

Dědeček Holyfield jde na věc, větří další titul

PRAHA

Horečka stoupá v El Pasu. „Sluneční město“ v Texasu uvidí v sobotu v noci boxerský návrat velkého šampióna. Čtyřiačtyřicetiletý Evander Holyfield chce ukázat, že je stále v jeho silách získat titul profesionálního mistra světa v těžké váze.

Článek

O tři roky mladší Lou Savarese by pro boxerskou legendu neměl být extrémně těžkou překážkou. V soupeřově bilanci je sice 46 vítězství, ale třeba s Mikem Tysonem padl rodák z Houstonu na záda po deseti vteřinách prvního kola. Savarese navíc poslední roky budoval kariéru spíš jako herec, objevil se třeba i v mafiánském seriálu Sopranovi. Holyfieldovi věří fanoušci i sázkové kanceláře. „Když víte, co máte dělat, stačí si jen najít správný timing,“ hlásí favorit.

Bývalý čtyřnásobný šampión od loňského comebacku mezi provazy odstranil z cesty tři soupeře, výhra nad Savaresem by mu mohla otevřít cestu k titulovému zápasu o pás organizace WBO, který drží Rus Sultan Ibragimov.

Když Holyfield před pár týdny navštívil tréninkový kemp amerických fotbalistů Houston Texans, dostal od nich dres se symbolickým číslem 5. Ulovit pátý profesionální titul je velkou motivací a snem boxera s přezdívkou Real Deal.

„Když mi bylo devětadvacet, porazil jsem o třináct let staršího George Foremana. Říkal jsem si, co ten děda leze do ringu? Ale mně je teď 44 a starý si nepřipadám,“ varuje soky Holyfield. „Máma mi vždycky říkala, že spousta lidí je určitě chytřejších a silnějších než já. Ale pokud jde o dřinu v tréninku, nikdo být lepší nesmí.“

Před deseti lety přišel o kus ucha 

Holyfieldova ofenzíva je reakcí na nástup těžkých vah z bývalého Sovětského svazu, které teď dominují světovému ringu. „Čagajev? Maskajev? To nemyslíte vážně, tihle chlápci nemůžou Evandera porazit,“ rozčiluje se Holyfieldův trenér Ronnie Shields, který s nostalgií vzpomíná na éru titánů Tysona, Bowea nebo Lewise.

Právě ve čtvrtek uplynulo deset let od „kanibalského“ duelu Holyfielda s Tysonem, v němž „Železný Mike“ ukousl soupeři kus ucha. „Ten večer jsem vydělal 35 miliónů dolarů, za dalších pětatřicet bych obětoval i kus druhého ucha,“ směje se po letech boxerskému skandálu století Holyfield.

Díky plastické chirurgii má teď ucho celé a před sebou jediný cíl. V cestě za ním má v zádech i zástupy fanoušků z celého světa. Bez bijců, jako je Holyfield, by v profesionálním ringu zavládla nuda. „Takový bojovník jako je Evander, mezi těmi Rusy není,“ vyhlašuje Shields.

Reklama

Související témata: