Hlavní obsah

Ironmana na Havaji ovládli Němci, Frodeno potřetí, Haugová poprvé

Německý triatlonista Jan Frodeno se stal potřetí v kariéře vítězem Ironmana na Havaji. Stal se nástupcem krajana Patricka Langeho, který triumfoval v uplynulých dvou letech, a navíc časem 7:51:13 překonal jeho rekord závodu. Německý triumf umocnila Anne Haugová, jež ziskem titulu světové šampionky v dlouhém triatlonu vylepšila loňský bronz.

Foto: Marco Garcia, ČTK/AP

Jan Frodeno slaví triumf na Havaji.

Článek

Frodeno prodloužil nadvládu německých triatlonistů, kterou načal už v roce 2014 Sebastian Kienle. V dalších dvou letech zvítězil sám, pak přišla éra Langeho. Obhájce prvenství závod složený z 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a běžeckého maratonu nedokončil. Na start se postavil s horečkou a v cyklistické části vzdal. Lange se vloni stal prvním mužem, který trať pokořil za méně než osm hodin, Frodeno jeho rekord vylepšil o minutu a 26 sekund.

"Rekord mě nezajímá. Já tu vyhrál, ve Wimbledonu našeho sportu," radoval se osmatřicetiletý Frodeno. Cílem proběhl s více než osmiminutovým náskokem před Američanem Timem O'Donnellem, třetí skončil Kienle.

Dvojnásobný olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa Alistair Brownlee při své ironmanské premiéře mezi nejlepší nepronikl. Po plavání i kole byl sice ve hře o stupně vítězů, při maratonu ale začal v rostoucím horku ztrácet a v cíli byl jednadvacátý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německý triatlet Jan Frodeno ovládl potřetí v kariéře Ironmana na Havaji.

Haugová vyhrála slavný závod jako první německá triatlonistka. Na trůnu vystřídala Danielu Ryfovou ze Švýcarska, jež ovládla předchozí čtyři ročníky, ale letos skončila až třináctá. Šestatřicetiletá vítězka dosáhla druhého nejlepšího času historie 8:40:10, pouze Ryfová vloni byla rychlejší (8:26:18).

Druhé místo obsadila třetím rokem po sobě Britka Lucy Charlesová-Barclayová, jež v závodě vedla přes sedm hodin, ale v maratonu útoku Haugové neodolala. Bronz zbyl na Australanku Sarah Crowleyovou.

Ironman na Havaji, mistrovství světa v dlouhém triatlonu
(3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole, 42,195 km běhu):
Muži:
1. Frodeno (Něm.) 7:51:13,
2. O'Donnell (USA) -8:26,
3. Kienle (Něm.) -10:51,
4. Hoffman (USA) -11:38,
5. Wurf (Austr.) -15:27,
6. Skiper (Brit.) -16:33.
Ženy:
1. Haugová (Něm.) 8:40:10,
2. Charlesová-Barclayová (Brit.) -6:34,
3. Crowleyová (Austr.) -8:02,
4. Philippová (Něm.) -11:32,
5. Jacksonová (USA) -14:34,
6. Saliová (Fin.) -15:24.

Reklama

Související témata: