Hlavní obsah

Doktor Fuentes přednášel v Madridu na konferenci o dopingu

Španělský lékař Eufemiano Fuentes, který je podezřelý z dopování několika desítek cyklistů, vystoupil ve středu na konferenci o sportu a dopingu na madridské Univerzitě krále Juana Carlose. Ve svém příspěvku vystoupil proti užívání zakázaných látek.

Článek

"Doping škodí zdraví sportovců. Ve Španělsku je nelegální a já bych nikdy nic nepředepsal vám ani žádnému sportovci," uvedl Fuentes podle agentury AP. Na otázky týkající se dopingu však odmítl odpovídat a nechtěl se vyjadřovat k vyšetřování už rok trvajícího skandálu kolem dopingu cyklistů, který je známý pod označením Operatión Puerto.

Fuentes je jedním ze dvou lékařů, které španělské úřady vyšetřují. Oba jsou podezřelí, že pomáhali cyklistům s krevním dopingem, užíváním růstových hormonů a prostředku EPO.

Podle Fuentese jsou lékaři často obětí, k dopování je prý donutí týmy a sportovci toužících po úspěchu a penězích. "Tlak, jakému čelí sportovci a jejich týmy kvůli dosažení vytoužených výsledků, znamená, že doktor je přinucen předepsat léky, které třeba ten sportovec nutně nepotřebuje," prohlásil španělský lékař.

Seznam jeho klientů z řad cyklistů obsahuje podle policie 58 jmen. V minulém týdnu se úspěšný německý profesionál Jörg Jaksche jako první z těchto jezdců přiznal, že mu Fuentes pomáhal dopovat.

Reklama

Související témata: