Hlavní obsah

Vrba je novým šéfem slávistů

Praha

Jiří Vrba je novým předsedou SK Slavia Praha, spolku, který sdružuje jednotlivé slávistické sportovní oddíly. Generální sekretář fotbalového klubu byl do čela zvolen nakonec vcelku jednoznačně devíti z jedenácti hlasů. Ve funkci vystřídal dosavadního předsedu Jiřího Huptycha, jenž se obával vlivu fotbalu a zájmů čínských vlastníků. Zástupci fotbalového klubu spory odmítají a věří, že sdružení bude po Vrbově zvolení jednotné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Huptych, který vede slávistické pozemní hokejisty, minulý týden ostře vystoupil na valné hromadě, kde se volilo nové představenstvo spolku. Vyjádřil obavu z nejasností ohledně zájmů čínských majitelů fotbalového klubu, kteří mají podle prezidenta Miloše Zemana kvůli vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem zastavit financování červenobílých. Huptych také tvrdil, že by se Číňané mohli chtít dostat k pozemkům, patřícím spolku.

Vrba to však kategoricky odmítl a Huptychovy výroky označil za předvolební boj a strašení menších sportů. Generální sekretář fotbalového klubu věří, že po jeho zvolení bude sdružení, kterému se také říká "velká" Slavia, jednotné.

"Mám velkou radost ze silného mandátu, kterým kolegové z ostatních slávistických sportů jasně deklarovali, že chceme změny a chceme táhnout za jeden provaz. Všem děkuju za důvěru, je to velký závazek," uvedl Vrba na sociální síti twitter.

"Rozkol slávistických sdružení zůstal jen nenaplněným přáním," dodal předseda představenstva fotbalového klubu Jaroslav Tvrdík. Novými místopředsedy spolku se stali zástupce hokejistů Josef Mixa a atletů Josef Šrámek. Huptych v představenstvu zůstal.

Tři dny po valné hromadě "velké" Slavie Zeman v pořadu televizní stanice Barrandov Týden s prezidentem uvedl, že jedním z odvetných opatření Číňanů za diplomatickou roztržku s pražskými radními má být zastavení financování vršovického fotbalového klubu. Slavia je v rukou čínských firem čtyři roky, majoritním vlastníkem je společnost Sinobo. Klub informaci nepotvrdil ani nevyvrátil.

Reklama