Hlavní obsah

Lepší než Kličko může být jen Kličko

Marek BurkertPrávo

Takřka dvě stě úderů do hlavy Lamona Brewstera odnesla levá ruka Vladimira Klička zlomeninou prostředníčku. Ukrajincovu dominanci v profesionálním ringu si ale dovolí zpochybnit málokdo. „Teď není boxer, který by ho zastavil,“ chválí mistra světa organizace IBF i bývalý legendární šampión Lennox Lewis.

Článek

Kličko v sobotní noci proti americkému vyzyvateli Brewsterovi jasně ukázal, proč se hřeje na výsluní absolutní váhy. „Vladimir nespoléhá na jeden úder. Je to hodně přemýšlivý boxer, který dokáže beze zbytku naplnit stanovenou taktiku,“ říká český profesionál Lukáš Konečný. Osm týdnů teď má trvat Kličkova rekonvalescence.

Jeho tým však už údajně rozjíždí jednání se šampióny dalších organizací. Uzbeka Čagajeva a Rusa Ibragimova ovšem čeká 13. října v Moskvě sjednocující duel o pásy WBA a WBO. „To ale bude jen epizoda,“ domnívá se Konečný. „Jestli se vítěz utká s Kličkem, tvrdě narazí,“ prorokuje. „Každý ze současných šampiónů má v duelu s Vladimirem minimální šanci,“ myslí si i Lewis.

Jediným, kdo by mohl odstranit nadvládu olympijského vítěze z Atlanty, se tak zdá být Vladimirův bratr Vitalij, který na konec září ohlásil návrat proti Američanu McClineovi. „Mezi boxery je z Kličků doteď víc uznávaný Vitalij,“ tvrdí o bývalém šampiónovi Konečný. „On dokázal dát neuvěřitelnou ránu, ale zároveň pěknou bombu ustát. V tom byl výjimečný.“

Když tedy starší z Kličků jako exmistr světa WBC přemůže vítěze duelu Maskajev-Peter a jeho bratr Vladimir sjednotí tituly IBF, WBA a WBO, ocitne se profesionální těžká váha zcela v područí ukrajinských sourozenců. Že bychom se ale dočkali bratrovražedného duelu dvoumetrových titánů, moc nehrozí. Zakázala jim to jejich maminka.

Reklama