Hlavní obsah

Světový pohár spřežení prověřil maratón s brodem

František KšajtPrávo

Ojedinělá podívaná - Světový pohár spřežení - nadchl o víkendu v Nebanicích na Chebsku jezdce i přihlížející diváky. Drezúra, maratón a parkúr byly tři hlavní disciplíny, které prověřily schopnosti 63 posádek z 12 zemí Evropy. „Byli jsme překvapeni početnou nahlášenou účastí závodníků, nyní již patnáctého ročníku, která byla největší v dosavadní historii závodů,“ řekla deníku Právo Eva Šimáčková, která je spolu s manželem Miloslavem hlavní organizátorkou.

Článek

Závody spřežení v Nebanicích provázelo v sobotu horké počasí. Na náročných tzv. maratónských tratích, nejdelší měřila 7,3 km, byl připraven i brod přes řeku Ohři.

Koně jsou pod přísnou veterinární kontrolou. „Kůň má v klidu dvacet tepů za minutu, při závodech v horku až devadesát. Kontrolujeme koně v polovině závodů. Musí se pak po náročném úseku, dlouhém několik kilometrů, zklidnit,“ vysvětlila veterinářka Marie Lietavcová.

Že o účasti v těchto závodech nerozhoduje věk, ale hlavně připravenost koní a zkušenosti závodníků, přesvědčil 75letý Erhard Beck z Německa, který hravě strčí se svým dvojspřežím do kapsy i mladší jezdce. Ženy byly zastoupeny v závodním poli téměř polovinou.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články