Hlavní obsah

Vitalije Klička prověří při zářijovém návratu do ringu McCline

Ukrajinský boxer Vitalij Kličko si odbude návrat do profesionálního ringu 22. září v Mnichově a jeho soupeřem bude Jameel McCline. Americký protivník prověří, zda je šestatřicetiletá hvězda schopna i po tříleté pauze bojovat o titul mistra světa v těžké váze.

Foto: ČTK

Vitalij Kličko na archivním snímku

Článek

Kličko boxoval naposledy v prosinci 2004 a o rok později ohlásil konec kariéry po zranění kolena, které utrpěl v přípravě krátce před obhajobou titulu organizace WBC proti Hasimu Rahmanovi.

Do ringu se chtěl vrátit už letos v dubnu, a to hned ve vysněném duelu s úřadujícím šampiónem WBC Olegem Maskajevem z Ruska, ale práva na zápas se přes lukrativní nabídku finanční náhrady nevzdal řádný vyzyvatel Samuel Peter z Nigérie. Kličko tak v září absolvuje jen "kvalifikační" duel, jehož vítěz bude moci bojovat o mistrovský pás. Ten bude od 6. října patřit lepšímu z duelu Maskajev - Peter.

Kličko po skončení kariéry neúspěšně kandidoval na post starosty Kyjeva a věnoval se sociálním projektům, ale podle svých slov box neustále postrádal. A nikdy se nevzdal snu, že bude současně se svým mladším bratrem Vladimirem, aktuálním šampionem IBF, majitelem jednoho z pásů pro šampióna těžké váhy.

"Zhruba rok mohu zase velmi kvalitně trénovat. Chci společně s bratrem psát historii. To je jediný cíl, jinak už jsem všeho dosáhl. McCline nebude mít v září co ztratit, já všechno," uvedl Vitalij Kličko.

V kariéře Ukrajinec absolvoval 37 zápasů a jen vinou zranění dva z nich prohrál, pouze jednou nezvítězil knokautem. Jeho nejbližší soupeř je o rok starší a z 48 duelů v sedmi neuspěl. Letos v lednu si Američan poranil koleno ve třetím kole duelu o titul WBA proti Nikolaji Valujevovi a musel vzdát.

Reklama