Hlavní obsah

Angličtí ragbisté dostali pokutu za chování při hace

Tokio

Angličtí ragbisté dostali pokutu za svoje chování před sobotním semifinálovým utkáním s Novým Zélandem na mistrovství světa v Japonsku. Oznámila to Světová unie ragby, výši pokuty nezveřejnila. Anglie zvítězila 19:7 a překazila All Blacks útok na třetí titul za sebou. V sobotním finále se utká s Jihoafrickou republikou.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Novozélandská haka před semifinále s Anglií.

Článek
Fotogalerie

Tradiční úvodní soupeřově hace čelili Angličané ve formaci písmene V, které symbolizuje vítězství. Několik hráčů přitom překročilo půlící čáru, což zápasový protokol zakazuje. Naproti tomu tradiční domorodý tanec je brán jako součást, která mu nijak neodporuje.

Angličané se nestáhli ani poté, co je na to opakovaně upozornili rozhodčí. Video následně vzbudilo obrovský ohlas na sociálních sítích.

"Nechtěli jsme jen stát a nechat je, aby se k nám přiblížili," řekl anglický kapitán Owen Farrell. "Jejich reakce byla skvělá a nápaditá," prohlásil novozélandský trenér Steve Hansen. "Nedostali pokutu za to, jak reagovali, ale za to, že překročili půlící čáru," dodal.

Angličané se nad pokutou nijak zvlášť nepozastavovali. Má být čtyřmístná a nižší, než jakou před finále MS 2011 dostali za obdobnou reakci na haku Francouzi. Tehdy to bylo 2500 liber (zhruba 75 tisíc korun), kterou museli věnovat na dobročinné účely. Novozélanďané tehdy zvítězili 8:7 a po 24 letech dosáhli na druhý titul.

Reklama