Hlavní obsah

Netradiční podívaná. U pyramid se hraje o deset milionů

Praha

Může litovat, protože přišla o nevšední zážitek. Česká squashistka Anna Serme si u pyramid v Gíze nezahraje, účast na mistrovství světa žen jí unikla. Ve hře je milionové prize money. Nejlepší hráčky bojují o 430 tisíc USD (skoro 10 milionů korun), což je větší suma než bude ve hře na listopadovém MS mužů v katarském Dauhá. „Překonáváme stereotypy a překračujeme hranice. Jsem na to moc hrdá," prohlásila Raneem El Welilyová, egyptská světová jednička.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Squashový kurt je opět u pyramid v Gize. Ženy tam hrají mistrovství světa, ve hře jsou miliony.

Článek

V tenisovém světě se hvězdy často přou o tom, jaké odměny se mají rozdělovat na turnajích mužů a žen. Tenistky hrají v rámci grandslamových akcí na dva vítězné sety. A jak je to s prize money ve squashi? Peníze navýšil u ženského mistrovství světa. Šampionka získá 48 640 USD (1,1 milionu korun), vítěz mužského mistrovství světa 45 600 USD (cca 1 milion) a celková dotace akce v Dauhá je 335 000 USD (7,6 milionu korun).

„Je to skvělá příležitost pro ženy. Ukážeme, že do hry přinášíme také svoji hodnotu. A zároveň dáváme jasný signál sponzorům," prohlásila Nour El Tayebová, třetí nejlepší squashistka. Výjimečnost turnaje dodává skutečnost, že se koná před pyramidami v Gíze. Turnaj se na takto posvátném prostoru konal naposledy v roce 2016 a předtím 2006.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Squashový kurt je opět u pyramid v Gize. Ženy tam hrají mistrovství světa, ve hře jsou miliony.

„Samozřejmě mě mrzí, že se ho nemůžu účastnit. Místo je to opravdu neuvěřitelné a hrát na mistrovství světa je super zkušenost," prohlásila Anna Serme, nejlepší česká squashistka. „To, že jsou prize money vyšší u žen než u mužů, mi přijde jako skvělá reklama pro náš sport, který díky tomu působí progresivně," dodala.

Trendem a snahou světové squashové organizace PSA je však mít prize money vyrovnané. „Aktuální světový šampionát žen je spíše výjimkou, protože se koná v Egyptě, kde je squash velmi oblíbený. Navíc místní banka tento sport hojně podporuje," vysvětlil Tomáš Fořter, generální sekretář Českého squashe.

Reklama