Hlavní obsah

Uher: Stát na K2? Sen bez konce

Emoce cloumaly Liborem Uhrem na vrcholu obávané K2 (8611 m), osmitisícovky na pomezí Pákistánu a Číny. „Je to pro mne zatím asi nejhezčí pocit na světě, cítím se jako ve snu, který nemá konce, každému bych přál prožít setinu tohoto pocitu,“ líčil Uher prostřednictvím internetové stránky svého týmu už z kempu pod druhou nejvyšší horou světa dojmy z jejího pátečního zdolání.

Článek

S celou ostravskou výpravou už míří domů. Bylo to ale drama. Nahoru i dolů. Češi, kteří Uhra doprovázeli, předčasně kvůli vyčerpání končili pod vrcholem a obraceli dolů. Ne tak americká výprava. Byla u toho, když se Uher dostal nahoru na sluncem zalitý vrchol vyzývavě se tyčící před jeho zraky. Do očí krytých brýlemi proti slunci se mu během několika málo minut na samém vrcholu draly slzy.

„Tak se mi třásla brada, že jsem se styděl říci Američanům, aby mě vyfotili,“ podotkl. Během čtvrthodinky pobytu v místě kýženého cíle ale nakonec přece jen na vrcholové snímky došlo. Američané mu pak pomohli cestou zpět při dramatické oklice vynucené počasím. Ruce omrzaly, dehydratace ho ničila.

„Sám bych to nezvládl,“ přiznal, Uher, po Rakoncajovi druhý český horolezec na vrcholu nejobávanější osmitisícovky.

Reklama