Hlavní obsah

Na olympiádu do Pekingu pojede třináct střelců

GRANADA

Celkem třináct reprezentantů mohou vyslat Český střelecký svaz a Český olympijský výbor na olympijské hry 2008 do Pekingu. Je to zatím největší část české výpravy, která má jistotu boje o medaile. Z posledních dvou olympijských her přivezli čeští střelci vždy dva cenné kovy.

Foto: PRÁVO

David Kostelecký.

Článek

Ve střeleckém programu OH je po vyřazení běžícího terče patnáct disciplín. Muži střílejí vzduchovou pušku a pistoli, libovolnou malorážku vleže a na 3x40 ran, libovolnou pistoli, rychlopalbu, trap, doubletrap a skeet. Ženy mají v programu vzduchovou pušku a pistoli, sportovní pistoli, sportovní malorážku 3x20 ran, trap a skeet. Pokud střelec získá například účastnické místo v libovolné malorážce vleže, může střílet i malorážku na 3x40 ran a vzduchovku, ale musí se do těchto disciplín přihlásit a mít splněné olympijské limity.

Každý jen jedno

Přitom jeden střelec může získat pouze jedno účastnické místo, i když střílí třeba dvě z patnácti olympijských disciplín. Účastnické místo tak putuje dál pořadím příslušné disciplíny. V obrovské konkurenci se však málokdy dostane za finálovou osmičku, v brokách šestku.

„V jednotlivých disciplínách startuje na světových pohárech sto a více střelců. Vzhledem k veliké vyrovnanosti je skutečně reálné, že na olympijskou medaili může myslet například dvacet střelců ze čtyřiceti, kteří ji budou střílet. Na olympiádu se dostávají jen ti nejlepší z nejlepších. Nikdo, kdo to neumí, nemá šanci sítem projít. To znamená, že do Pekingu pojede jen absolutní střelecká kvalita,“ dodal sportovní ředitel ČSS Vladislav Šaňák.

Myslí na zlato

„Věřím, že se po rozdělení republiky dočkáme konečně zlaté medaile. Budeme mít víc než třináct možností. Konkurence ve střelbě je obrovská a kvalifikační kritéria pro účast na olympiádě jsou nejtvrdší ze všech sportů. Nejenže střelec musí splnit základní limit pro účast, ale především si ji musí vystřílet. A takzvaný kvóta plac se dává jen za mimořádné výkony a ještě kvalitní umístění na závodech Světového poháru, mistrovství světa a kontinentálních šampionátech. Evropa rozdělila posledních devětadvacet míst v Granadě. Česko jich získalo pět. Úplně poslední možností bude brokové mistrovství světa na konci léta na Kypru,“ vysvětlil těžkou cestu do Pekingu předseda ČSS Jaroslav Pekař.

Střelec nezískává účastnické místo pro sebe, ale pro svoji zemi, potažmo svaz či NOV. „Ten, kdo si olympiádu vybojoval, na ni zpravidla jede, protože musel ukázat minimálně jednou špičkový výsledek. Praxe je ale taková, že než střelec účastnické místo získá, třeba třikrát mu o vlásek uniklo přes vynikající výkony.

Tohle dobře znají Sychra ve skeetu nebo Jeřábek v puškách, které to potkalo třikrát. Pokud příslušný střelec nemá v olympijském roce formu nebo se zraní, může jet někdo jiný. Do jara ještě lze jedno místo v disciplíně vyměnit za jiné, pokud na to ale přistoupí Světová střelecká federace a někdo to akceptuje. To se ale stává zřídka,“ dodal Pekař.

Kůrková favoritkou

Kdo tedy pro Česko získal účastnická místa? Jan Sychra to poslední třinácté ve skeetu. Na olympiádě by měl patřit k favoritům na medaili, vysokou výkonnost potvrzuje pravidelně. V trapu David Kostelecký, pokud má formu, střílí finále, zažil i to olympijské v Sydney.

Ve vzduchové pušce patří do světové top pětky Kateřina Emmons-Kůrková, bronzová z Atén, která umí i malorážku. Právě ona bude patřit k nejžhavějším medailovým favoritkám. Pavla Kalná je o kousíček za ní, Lucie Valová v poslední době nepotvrzuje kvalitní výkony a pokud by byl někdo z těch, kteří vystříleli místa na OH, v ohrožení, je to ona. Velký pokrok udělal v libovolné malorážce Petr Šmol, ke špičce patří Tomáš Jeřábek, vzduchovka je zase doménou Václava Hamana.

V pistolích se opět zvedá Martin Tenk, bronzový ze Sydney a první z Čechů, který získal účast pro Peking. Výborná práce trenéra Břetislava Putny se projevuje v rychlopalbě. Na OH si vybojovali účast hned dva borci – Martin Podhráský a Martin Strnad. Lenka Marušková byla v Aténách stříbrná, na ME marně hledala formu. Tu naopak našla její sestřenice Petra Hyková. Je jediná mimo péči resortů ministerstev vnitra a armády, ale ČSS se o její kvalitní zázemí postará. Zatímco vnitro má sedm sportovců s účastí v Pekingu, armáda pět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články