Hlavní obsah

Hon na Klička začal, vyzyvatele určí turnaj

PRAHA

Americká legenda Holyfield, ruský gigant Valujev nebo jihoafrický policajt Sanders? O těchto třech jménech se nejvíc mluvilo v souvislosti s příštím vyzyvatelem boxerského šampióna Vladimira Klička. Titulový soupeř pro dvoumetrového Ukrajince ale nakonec vzejde z eliminačního turnaje, kam profesionální organizace IBF nominovala tři Američany a jednoho Rusa.

Článek

Šanci vyzvat boxera, který je momentálně považován za nejlepší těžkou váhu světa, budou mít ostřílení pardálové Calvin Brock a Chris Byrd (jeden ze dvou přemožitelů Vitalije Klička) i neporažení mladíci Eddie Chambers a Alexandr Povětkin (olympijský vítěz z Atén).

„Hon na Klička oficiálně začal. Ještě dvě výhry a Vladimir už se nebude moci nikam schovávat. Nepochybuji o tom, že Alex z té konfrontace vyjde vítězně,“ mne si ruce Povětkinův manažer Kalle Sauerland.

Systém je turnajově jednoduchý. V semifinále se Povětkin utká s Byrdem a Chambers si zaboxuje s Brockem. A vítěz finále se dostane pod ruku ukrajinskému „Ocelovému kladivu“. Data zápasů a místa jejich konání jsou předmětem složitých jednání. „Každopádně chceme, aby Povětkin boxoval v Německu,“ tvrdí sportovní ředitel Sauerland Promotion Hagen Döring. „Ale možných scénářů je víc,“ připouští.

31letý syn důstojníka Rudé armády, s nímž se na čtyři roky ocitl i v bývalém Československu, zatím doléčuje nalomený prostředníček z posledního zápasu s Lamonem Brewsterem, šachy kolem dalšího protivníka ho nechávají v klidu.

„Pořád jsem v boxu nedošel tam, kam chci. Mým největším snem je sjednocení titulů všech organizací,“ přeje si Kličko, který má ale na srpen jiné plány. Léto si zpestří kitesurfingem v Severním moři. „Miluju ten pocit, když mě nese vítr a já skáču po vlnách,“ vykládá zasněně šampión.

Klička vyzve jen jeden
Calvin Brock 32 let/USA
31 duelů (23 k.o.)/1 porážka
Eddie Chambers 25 let/USA
29 (16 k.o.)/0
Chris Byrd 36 let/USA
40 (21 k.o.)/3
Alexandr Povětkin 27 let/Rus.
13 (10 k.o.)/0

Reklama