Hlavní obsah

Castro: Uprchlí boxeři do vězení nepůjdou

HAVANA

Kubánským boxerským hvězdám, které po útěku z reprezentační výpravy během Panamerických her v Brazílii míří zpět do vlasti, nehrozí po návratu domů vězení. Kubánský vůdce Fidel Castro uvedl, že dvojnásobný olympijský vítěz Guillermo Rigondeaux a další mistr světa Erislandy Lara dostanou "přiměřené úkoly" ve sportu odpovídající jejich zkušenostem a schopnostem.

Článek

"Tyto občany v žádném případě nečeká vězení a už vůbec ne metody, které vláda Spojených států užívá v Abú Ghrajbu a na Guantánamu. Ty se u nás nikdy nepoužívají," napsal prezident komunistického ostrova v článku, který otiskl list Juventud Rebelde.

Úspěšné boxery zatkla ve čtvrtek policie v Brazílii, protože jim vypršela víza. Okolnosti jejich zmizení i návratu na Kubu nejsou zcela jasné. Oba údajně projevili zájem vrátit se domů, přestože nedávno prý podepsali smlouvu s německou promotérskou společností Arena a měli zamířit mezi profesionály.

Na Kubě však čeká boxerské šampióny minimálně zpočátku zvláštní režim. "Provizorně budou ubytováni v domě pro hosty a bude jim umožněno setkat se s rodinami. Budou je moci oslovit i novináři, když o to budou stát," uvedl Castro, který v červenci prohlásil, že za útěkem boxerů jsou americké peníze.

Pětadvacetiletý Rigondeaux získal zlaté olympijské medaile na hrách v Sydney i v Aténách a je také mistrem světa v bantamové váze. V letech 1999 až 2003 vyhrál 142 zápasů bez přerušení a je momentálně hlavní hvězdou kubánského boxu. O rok mladší Lara má světový titul ve welterové váze.

Reklama