Hlavní obsah

Pocta Čáslavské a spol.! Češi chtějí oslovit Japonce, jak se vám jejich oblečení líbí?

Písmeno T jako Tokio, ale zároveň gymnastka s rozpaženýma rukama. Tak vypadá symbol, který bude provázet české sportovce příští rok při olympijských hrách. Právě v Tokiu ohromila nejen sportovní veřejnost v roce 1964 gymnastka Věra Čáslavská, když v japonské metropoli získala tři ze svých sedmi zlatých olympijských medailí.

Odtajněno. Čeští olympionici budou mít na oblečení pro Tokio gymnastickou figuru i nápis v japonštiněVideo: Sport.cz, ČOV

 
Článek
Fotogalerie

„I po olympiádě spojovalo paní Věru a naši zemi velké přátelství. Po ničivých zemětřeseních a tsunami v roce 2011 pozvala do Česka malé sportovce z postižených oblastí, v Japonsku si jí hodně váží,“ vzpomíná na gymnastickou legendu japonský velvyslanec Kaoru Šimazaki.

Ale motiv kolekce není věnován jen Čáslavské. „Věrka byla nesmírně skromná, myslím, že by si ani nepřála, aby byla pozornost upřena jen na ni,“ připomněl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval třeba i prvního československého vítěze Bedřicha Šupčíka či sokolské odbojáře Jana Gajdoše a Františka Pecháčka, kterým se stala osudnou II. světová válka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vodní slalomář Jiří Prskavec a sportovní gymnastka Aneta Holasová při představení motivu oblečení pro OH 2020 v Tokiu.

Celkem českoslovenští gymnasté získali na olympiádách 35 medailí, po atletech jsou druhým nejúspěšnějším sportem.

Druhá část kolekce, která čítá celkem 20 000 kusů, bude včetně nástupového oblečení představena příští rok, většina kusů půjde i do prodeje pro fanoušky. Na bílých tričkách je pod anglickým nápisem Czech Republic i jeho japonská transkripce. „Cílem je navázat kontakt s domácím publikem, aby Japonci fandili i nám,“ říká Kejval.

Líbí se vám česká kolekce, resp. její motivy pro Tokio?
ano, je skvělá
30,7 %
ano, ale Češi už měli na OH lepší
60 %
ne, ale za tmy se s tím někde chodit dá
4 %
ne, to není ani na zahradu
5,3 %
Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články