Hlavní obsah

Caban po neúspěšném projektu s osmitisícovkami skončil

BRNO

Nepříznivé počasí zhatilo českému horolezci Miroslavu Cabanovi projekt 448, v němž chtěl v průběhu čtyř měsíců vystoupit na čtyři osmitisícové vrcholy. Třikrát byl podle svých slov zhruba dvě stě metrů pod vrcholem, kvůli špatným podmínkám se ale vždy musel vrátit zpět. Nezdařeným projektem dvaačtyřicetiletý Caban, jenž vystoupil na sedm nejvyšších vrcholů všech světadílů, ukončil své aktivity na himálajských osmitisícovkách.

Foto: archiv

Miroslav Caban

Článek

"Už nebudu pokračovat v abnormálních výkonech. Mám opotřebované tělo. Byla to moje rozlučka," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Brně Caban. Nejvíce si stěžuje na bolesti kloubů. Po patnácti letech volejbalové kariéry má prý zničená kolena i kyčle a také problémy se zády, které způsobilo nošení těžkých břemen v horách. Dva měsíce před expedicí podstoupil operaci menisku.

"Možná se někdy vrátím do Himálají jako poradce expedice mladších horolezců. Zůstanu ale v základním táboře. Hory se už letos rozhodly, že mě na vrcholy nepustí," dodal Caban.

V rámci posledního projektu chtěl od dubna do července vystoupit na Šiša Pangmu (8046 m), Čo Oju (8201 m), Broad Peak (8047 m) a K2 (8611 m). "Určitě je tento výkon možný. Je potřeba mít štěstí a přízeň počasí. Mrzí mě, že se mi to nepodařilo, neboť jsem se dostal v absolutní pohodě těsně pod tři vrcholy. Jsem se svým výkonem spokojen," uvedl Caban, podle nějž letos bylo v Himálaji abnormálně špatné počasí pro výstupy.

Při cestě na předposlední vrchol Broad Peak mu v mrazivém a větrném počasí, kdy se teplota pohybovala okolo minus 40 stupňů Celsia, omrzly prsty na nohou. Poslední dvě stovky metrů už nemohl zdolat, protože by podle svých slov riskoval poškození zdraví.

Nohy si stačil doléčit v průběhu dvou týdnů čekání na příznivější podmínky v základním táboře pod K2. "Protože se povětrnostní podmínky nezlepšily a nevěřil jsem v obrat, tak jsem se nakonec vrátil dolů," vysvětlil Caban. Na K2 v červenci vylezl teprve jako druhý Čech Libor Uher.

Reklama

Související témata: