Hlavní obsah

Při krasobruslařské Grand Prix v Japonsku padaly rekordy

Praha

Při krasobruslařské Grand Prix v japonském Sapporu dnes padaly rekordy. O nejlepší známky v krátkém programu od úpravy bodování před minulou sezonou se postarali Aljona Kostorná a čínská sportovní dvojice Suej Wen-ťing, Chan Cchung, v rytmickém tanci totéž dokázali čtyřnásobní světoví šampioni Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.

Foto: Toru Hanai, ČTK/AP

Při krasobruslařské Grand Prix v japonském Sapporu padaly rekordy

Článek

Šestnáctiletá Kostorná vyhrála v Sapporu bitvu trojitých axelů. Vedle tohoto náročného skoku zvládla ve velkém stylu i všechny další prvky a vylepšila si osobní rekord na 85,04 bodu. O více než bod tak překonala dosud nejlepší výkon Japonky Riky Kihiraové, která ho předvedla na závěr minulé sezony při World Team Trophy.

Tato sedmnáctiletá krasobruslařka má rovněž v repertoáru trojitý axel, který úspěšně zařadila i do dnešního krátkého programu. Na rozdíl od Kostorné se ale nevyhnula drobným chybám a před sobotními volnými jízdami nabrala více než pětibodovou ztrátu.

Ve sportovních dvojicích zazářili dvojnásobní mistři světa a stříbrní olympijští medailisté Suej Wen-ťing a Chan Cchung, kteří známkou 81,27 překonali dosud nejvyšší známku Rusů Jevgenije Tarasovové a Vladimira Morozova z posledního MS. Vedou zhruba o deset bodů.

K rekordu měl blízko i Hanju

Blýskl se i aktuálně jasně nejlepší taneční pár Papadakisová, Cizeron, který se jako první dostal v rytmickém tanci přes 90 bodů. Tuto hranici překonal o tři setiny.

K rekordu měl blízko i dvojnásobný olympijský šampion Juzuru Hanju. Za dnešní krátký program získal 109,34 bodu, což je o pouhých 1,19 bodu méně než jeho světové maximum. Před sobotní volnou jízdou vede téměř o osmnáct bodů před Francouzem Kévinem Aymozem.

NHK Trophy v Japonsku je posledním ze šesti dílů letošního seriálu Grand Prix. Ten vyvrcholí finálovým závodem, který se uskuteční za dva týdny v Turíně.

NHK Trophy, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Sapporu (Japonsko):
Muži - po krátkém programu:
1. Hanju (Jap.) 109,34 bodu
2. Aymoz (Fr.) 91,47
3. Voronov (Rus.) 88,63.
Ženy - po krátkém programu:
1. Kostorná (Rus.) 85,04
2. Kihiraová (Jap.) 78,89
3. Chenová (USA) 67,21.
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 81,27
2. Mooreová-Towersová, Marinaro (Kan.) 71,21
3. Mišinová, Galljamov (Rus.) 69,00.
Taneční páry - po rytmickém tanci:
1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 90,03
2. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 84,07
3. Guignardová, Fabbri (It.) 82,13.

Reklama

Související témata: