Hlavní obsah

Florbalový Czech Open opět s hvězdami, favoritem Pixbo

PRAHA

Více než dvě stovky týmů z devatenácti zemí světa přivítá příští týden jubilejní 15. ročník florbalového turnaje Fortuna Czech Open. V nejsledovanější mužské elitní kategorii přijede do Prahy obhajovat vítězství celek Pixbo Wallenstam, který loňským triumfem na největším turnaji svého druhu na světě podtrhl dlouholetou nadvládu švédského florbalu.

Foto: Martin Neužil

Florbalový turnaj Czech Open se letos koná už popatnácté - ilustrační foto.

Článek

Turnaj se proti loňskému ročníku opět o něco rozrostl. „Poprvé se sjedou týmy z třech kontinentů, vedle Evropy a Severní Ameriky přivítáme také zástupce z Austrálie. Rozpočet se šplhá k pěti miliónům korun,“ připomněl na čtvrteční tiskové konferenci prezident Tatranu Střešovice Martin Vaculík. Vedle elitních kategorií mužů a žen se 198 týmů utká v kategoriích mužů (120 klubů), žen (48) a juniorů (30).

V elitní mužské kategorii se utká osm nejlepších týmů posledního ročníku české extraligy s osmičkou špičkových klubů z Evropy. Kromě Wallenstamu, který má z Czech Open na kontě pět celkem triumfů, se představí např. další švédský vítěz IBK Dalen, který turnaj vyhrál v roce 2005, nejúspěšnější klub ve finské lize SSV Helsinky či švýcarský mistr SV Wiler Ersigen. Premiérově se na turnaji představí tým z Lotyšska - CelTik/Lekrings.

Tatran usiluje o von der Pahlena

Z extraligových účastníků se největší šance na úspěch mezi kluby evropské špičky dávají střešovickému Tatranu, který je historicky nejúspěšnějším týmem českého florbalu. „Favority turnaje zcela určitě nejsme, chceme ale splnit roli černého koně. Pomoci by nám k tomu měly posily ze švýcarské ligy, Radim Cepek s Alešem Jakůbkem,“ uvedl kouč mistrovského týmu Petr Ďarmek.

Tatran navíc stále usiluje o účast své švédské hvězdy Johana von der Pahlena. „Zatím není rozhodnuto, zda přestoupí do Švédska nebo zůstane ve Střešovicích. Zatím je ale Johan pořád hráčem Tatranu a byla by škoda roztrhnout nejlepší útočnou trojici extraligy, kterou spolu s Michalem Jedličkou a Milanem Fridrichem tvořil,“ doplnil Martin Vaculík.

V elitní kategorii žen budou obhajovat vítězství hráčky pražské Děkanky, které loni triumfovaly pod názvem Triggers Praha. Vedle mistryň české extraligy se mezi desítkou celků představí dalších pět účastníků nejvyšší české soutěže.

Při letošním ročníku turnaje si na své přijdou i ti příznivci florbalu, kteří nebudou sledovat zápasy přímo v halách. Česká televize totiž na programu ČT4 Sport odvysílá od čtvrtka 16. srpna do neděle 19. srpna rekordních šestnáct přímých přenosů od vybraných zápasů základních skupin až po finále elitní mužské kategorie.

I letošní ročník turnaje okoření freestylové exhibice. Letos se představí dynamicky se rozvíjející odvětví freebandy, které je narozdíl od vystoupení freestylistů kolektivní hrou. Hráči používají speciální hole s otvorem ve špičce čepele, který umožňuje snadné uchopení míčku. Hra, která vzdáleně připomíná lakros, se bude prezentovat v pražských Žlutých lázních i v T-Mobile Aréně v Holešovicích.

Složení skupin v kategorii muži - elite
Skupina A
Bulldogs Brno, FBK Sokol Mladá Boleslav, Pixbo Wallenstam (Švéd.), Tapanilan Erä (Fin.)
Skupina B
FBC Pepino Ostrava, Nižegoroděc (Rus.), SSV Helsinky (Fin.), SSK Future
Skupina C
1. SC SSK Vítkovice, FBT Karhut (Fin.), IBK Dalen (Švéd.), Tatran Střešovice
Skupina D
CelTik/Lekrings (Lot.), SV Wiler-Ersigen (Švýc./, TJ JM Chodov, Torpedo Pegres Havířov
Vítězové Czech Open v elitní mužské kategorii
1993IKSU IB
1994Sjostad IF
1995Fornudden
1996Pixbo IBK
1997Fornudden IB
1998FBC Ostrava
1999Tatran Střešovice
2000Helsinky IFK
2001Pixbo Wallenstam
2002Pixbo Wallenstam
2003Pixbo Wallenstam
2004Balrog Oilers
2005IBK Dalen
2006Pixbo Wallenstam

Reklama