Hlavní obsah

Bude Rusko na OH v Tokiu? Komise doporučila obnovit suspendaci!

Montreal
Aktualizováno

Kontrolní komise, která se zabývá podezřením na manipulaci s daty moskevské laboratoře, doporučila Světové antidopingové agentuře WADA, aby obnovila suspendaci ruské agentury. Výkonný výbor se bude zprávou zabývat na zasedání 9. prosince v Paříži a pokud se doporučením bude řídit, hrozí Rusku vyloučení z olympijských her v Tokiu v příštím roce.

Foto: Sport.cz

Proběhla další manipulace s daty z moskevské laboratoře?

Článek

Stále tak nekončí kauza státem organizovaného systematického dopingu, která se táhne už od olympijských her v Soči v roce 2014. RUSADA měla od roku 2015 do loňského září zastavenou činnost a na zimních hrách v Pchjongčchangu mohli vybraní ruští sportovci startovat jen pod neutrální vlajkou.

Součástí loňské dohody o podmínečném zrušení trestu bylo předání dat z moskevské antidopingové laboratoře. Ta WADA získala po delších průtazích až na začátku tohoto roku, i přes nedodržení dohodnutých termínů ale suspendaci RUSADA neobnovila.

Při ověřování stažených souborů došla vyšetřovací komise k závěru, že údaje vykazují nesrovnalosti. Rusko dostalo tři týdny na vyjádření, poté formálně odstartoval proces, který může vést až k opětovnému odebrání akreditace RUSADA. To může pro ruské sportovce znamenat úplné vyloučení z olympijských her.

V trestu jsou stále ruští atleti, kteří mohou i nadále závodit na mezinárodních akcích jen po získání výjimky od mezinárodní federace IAAF a rovněž jako neutrální sportovci. Vedení světové atletiky i v důsledku nejnovějších podezření v dějišti MS v Dauhá jednomyslně prodloužilo suspendaci ruského svazu, už podvanácté.

Šéf ruské atletiky Šljachtin po posledním skandálu rezignoval

Předseda ruského atletického svazu Dmitrij Šljachtin odstoupil z funkce dva dny poté, co byl kvůli podezření z krytí dopingu suspendován mezinárodní federací. Oznámil to na mimořádném zasedání v Moskvě, jméno jeho nástupce by mělo být známo ještě dnes.

Šljachtin figuruje mezi pěti ruskými funkcionáři, kterým Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) zastavila činnost. Rusové podle AIU padělali lékařské doklady, aby se vyhnuli trestu pro výškaře Danila Lysenka, jenž získal předloni v Londýně stříbro na mistrovství světa. Lysenko byl spolu s trenérem Jevgenijem Zagorulkem suspendován rovněž.

Šljachtin stál v čele ruské atletiky od ledna 2016 a při nástupu sliboval, že se postará o ukončení mezinárodního trestu pro ruské sportovce. Po téměř čtyřech letech však suspendace domácího svazu kvůli systematickému dopingu trvá a vybraní reprezentanti mohou na mezinárodních soutěžích závodit pouze jako neutrální sportovci.

Jeho setrvávání ve funkci v minulosti kritizovala například Maria Lasickeneová, která pod neutrální vlajkou závodí. Nejlepší výškařka posledních let požadovala odstoupení celého vedení svazu, aby se náprava dopingových skandálů mohla pohnout z místa.

Reklama

Související témata: