Hlavní obsah

Caban čtyři vrcholy nezdolal, počasí bylo proti

Čestmír FolkPrávo

Zůstalo jen u snu. Hustopečskému horolezci Miroslavu Cabanovi se nepodařilo zrealizovat ambiciózní projekt Four four eight, který předpokládal zdolání vrcholů čtyř osmitisícovek během čtyř měsíců. Z Himálaje se vrátil domů kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám s nepořízenou. Vrcholy Shisha Pangmy (8046 m) a Čo Oju (8201 m) v Tibetu a Broad Peaku (8047 m) a K2 (8611 m) v Pákistánu se tentokrát pokořit nepodařilo.

Foto: archiv

Horolezec Miroslav Caban

Článek

„Spiklo se proti mně počasí. Pořád jsem musel čekat na pěkné dny bez deště, silného větru a sněžení. Ty bohužel přicházely jen zcela ojediněle. S tak extrémně nepříznivými podmínkami jsem se ještě nikdy v minulosti nesetkal. Navzdory tomu jsem byl třikrát zhruba 200 metrů od vrcholu, ale výš to bohužel už nešlo. Musel jsem se pokaždé vrátit dolů. Jinak by to byl hazard se životem. Třeba na Broad Peaku mně v ledovém sněhu omrzly prsty na nohou. Teplota se tam pohybovala kolem minus čtyřiceti stupňů,“ líčil po návratu třiačtyřicetiletý Caban.

Navzdory neúspěchu je přesvědčen, že se některému z horolezců v budoucnu povede čtyři osmitisícovky v rozmezí čtyř měsíců zdolat. „Je ovšem potřeba mít trochu víc štěstí na počasí,“ tvrdí.

Sám už se o to ale pokoušet nehodlá. „Já již v abnormálních výkonech pokračovat nebudu. Nejsem na tom totiž moc dobře po zdravotní stránce. V minulosti jsem hrál patnáct let vrcholově volejbal, což je znát na mých kloubech. Trápí mě bolesti kolen a kyčlí. Mám také kvůli nošení těžkých břemen v horách problémy se zády. Jsem celkově opotřebovaný. A taky jsem slíbil manželce, že už nikdy na žádnou osmitisícovku nepolezu,“ usmál se hořce.

Do budoucna již Caban zvažuje pouze roli poradce mladších horolezců. „Jen tak bych se mohl ještě někdy do Himálaje vrátit. Je možné, že bych nějakou expedici řídil třeba ze základního tábora,“ připustil.

Caban nechtěl prozradit, na kolik ho projekt Four four eight přišel. „Dřív jsem tyto sumy zveřejňoval, avšak pokaždé následovalo hodně nevraživých reakcí. Proto mně sponzoři zakázali o penězích mluvit,“ vysvětlil.

Reklama