Hlavní obsah

Kubánští boxeři prý nechtěli emigrovat, báli se, že přibrali

Slavní kubánští boxeři Guillermo Rigondeaux a Erislandy Lara zveřejnili po návratu na Kubu svou verzi nepovedené emigrace z Panamerických her. V rozhovoru pro list kubánské komunistické strany Granma své jedenáctidenní zmizení zakončené zatčením v Riu de Janeiro vysvětlili tím, že noc před vážením hodně pili a jedli a ze strachu před ostudou se raději na měření hmotnosti neobjevili.

Článek

Dvojnásobný olympijský vítěz Rigondeaux a mistr světa Lara tvrdili, že nikdy neměli v úmyslu utéct, a odmítli dříve zveřejněné informace, že podepsali smlouvy s německou promotérskou společností Arena.

Den před vážením prý potkali svého krajana a ještě jednoho muže, s nimiž strávili dlouhou noc flámováním po barech. "Druhý den jsme měli boxovat, ale báli jsme se vrátit do vesnice. Hodně jsme jedli a pili a měli jsme strach, že kvůli váze prohrajeme. To je v boxu tak vážné provinění, že jsme se raději rozhodli zůstat s nimi," vysvětlila hvězda bantamové váhy Rigondeaux, proč se spolu s Larou nedostavili ke svým čtvrtfinálovým zápasům.

Po jedenácti dnech, kdy byly o zmizelých boxerech jen kusé informace, je zatkla brazilská policie a dvojice se vrátila na Kubu. Podle jejich verze kontaktovali policii oni sami, aby se mohli vrátit zpět do vlasti. Odmítli prý statisíce dolarů za podpis profesionálních kontraktů i nabídky k politickému azylu v Brazílii.

Po příjezdu na "ostrov svobody" nicméně obě hvězdy čekalo domácí vězení a okamžitý vyhazov z reprezentace, který nařídil sám kubánský vůdce Fidel Castro. Rigondeaux a Lara nicméně doufají, že se jim ještě podaří boxerskou kariéru zachránit. "Jsme mladí, máme právo dělat chyby. Snad ještě dostaneme šanci," uvedl Lara.

Reklama

Související témata: