Hlavní obsah

Do Mariánek se po 18ti letech vrátili klusáci

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Klusácké dostihy se opět vrátily do Mariánských Lázní. V osmi dostizích se v sobotu představila klusácká česká elita. V prestižním dostihu o Velkou cenu Karlovarského kraje na 3200m, která byla dotována 31 500,- Kč zvítězil kůň Lymnetis v jeho sulce seděla Veronika Chaloupková ze stáje Sportzone z jihočeské Blatné.

Článek

Na u nás zatím netradiční vytrvaleckou distanci nastoupili s velkými ambicemi zejména klusáci francouzského původu, protože v jejich rodné zemi jsou dlouhé dostihy daleko běžnější než kratší distance. Roli favorita jednoznačně potvrdil letošní čtyřnásobný vítěz Lymnetis.

„Je to namyšlený pyšný kůň, který o tom, že je vítěz, je zkrátka přesvědčený. Jen se na něj podívejte,“ komentovala úspěch Lymnetise Veronika Chaloupková a odměnila ho vřelým polibkem. Bylo to její letošní 12. vítězství.

Naposledy přivítala dráha v Mariánských Lázní klusácké dostihy v červenci 1989. Na starty v lázeňském městě vzpomíná už jen část klusácké obce. Osmnáct let v životě českých klusáků přineslo mnoho změn. Plochodrážní ovál v Mariánkách se tak stal na dlouhá léta jedinou skutečnou klusáckou dráhou v Česku. Nejlepší kilometrová tempa jsou dnes hluboko pod hranicí 1:15,0. Znalci klusáckých dostihů tvrdí, že Mariánské Lázně se opět mohou stát doménou tohoto sportu.

„Velmi si vážíme přispění Karlovarského kraje i samotných Mariánských Lázní. Věříme, že klusácké dostihy zde opět zdomácní a stanou se vítaným zpestřením lázeňské sezóny,“ řekla prezidentka České klusácké asociace Helena Pokorná.

Reklama