Hlavní obsah

Teď jsme všichni hrozný hovada! Čeští bobisté před sezonou do jednoho přibrali

Praha

Několikaměsíční příprava se vydařila, čeští bobisté si v ní vylepšili všechny důležité parametry. Včetně hmotnostních. „Jsme silnější a rychlejší. Hlavní novinka ale je, že jsme přibrali. Bývali jsme papíři, museli jsme dovažovat bob, teď jsme všichni hrozný hovada," smál se pilot reprezentačního čtyřbobu Dominik Dvořák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Posádka českého čtyřbobu (zleva): Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář a Jakub Nosek.

Článek
Fotogalerie

Váhový limit čtyřbobu včetně posádky činí 630 kilogramů. Aby se mu v minulých letech přiblížili, museli bob dovažovat až desetikilovým železem. „To teď odpadá, jsme jen půl kila pod limitem. Na startu tlačíme lehčí bob a z kopce nám to pořádně jede," těší Jana Šindeláře.

Bobisté vstoupí do sezony se smělými cíli. V závodech Světového poháru hodlají atakovat šestou příčku. „Nerad předpovídám výsledky, ale pokud se odrazíme od minulého roku, rádi bychom, včetně evropského šampionátu, útočili na šesté místo. Na mistrovství světa chceme být do osmičky," prohlásil Dvořák.

Sezona měla začít o nadcházejícím víkendu v americkém Park City, kvůli poruše chladícího zařízení se však úvodní závod pojede až v rámci druhého podniku SP v Lake Placid (7. a 8. prosince dvojboby, o týden později čtyřboby). „Škoda, loni jsme v Park City vyhráli závod Amerického poháru," posteskl si Dvořák.

Svoji reálnou sílu ale bobisté můžou jen odhadovat. Většinu jízd v přípravě totiž absolvovali samostatně, neměli srovnání s konkurenty. „Uvidíme až při závodech. Kluci se ale zlepšili ve všech parametrech, doufám, že to dostanou na led," uvedl šéftrenér české reprezentace Dawid Kupczyk.

Vrcholem sezony bude únorové MS v německém Altenbergu, který leží pět kilometrů od českých hranic. „Rádi bychom tam přilákali české fanoušky a předvedli jim co nejlepší výsledky," podotkl Dvořák. Po světovém šampionátu se českým bobistům dostane příjemného privilegia. Jako jedna ze tří posádek si budou moct otestovat dráhu pro olympijské hry 2022 v Pekingu. V rámci její homologace. „Dostaneme šanci vyzkoušet si olympijské koryto jak první, což je skvělé," uvedl Šindelář.

Reklama

Související témata: