Hlavní obsah

Moderní pětibojařka Grolichová postoupila do finále MS v Berlíně

BERLÍN

Český moderní pětiboj bude mít zastoupení v ženském finále na světovém šampionátu v Berlíně. Lucie Grolichová ve čtvrtek skončila patnáctá ve své kvalifikační skupině a s přehledem si zajistila účast v sobotních bojích o medaile, kam se probojovala nejlepší osmnáctka závodnic z obou skupin.

Článek

Grolichová, která jako jediná Češka splnila nominační kritéria pro závod jednotlivkyň, nastoupila do semifinále ve skupině A, v níž moderní pětibojařky čekalo pozměněné pořadí disciplín. Jako první se závodnice vydaly do šermířského centra, kde Grolichová potvrdila úlohu jedné z favoritek. Ve své nejsilnější disciplíně vyhrála dvě třetiny soubojů a průběžným třetím místem položila základ k postupu do finále.

"Začátek šermu mi přitom úplně nevyšel, ale pak jsem se do toho dostala," řekla ČTK Grolichová. Následovalo plavání, v němž česká reprezentantka skončila čtrnáctá. "Bylo nepříjemné, že se plavalo venku, kde foukal vítr. Ke konci jsem už vytuhla, i když čas je relativně slušný," uvedla.

Neobvyklé pořadí disciplín se promítlo do výsledků střelby, kde většina závodnic zaostala za obvyklými výkony. "Při střelbě mě bolelo rameno, protože mi po konci plavání ztuhly ruce. Ve finále se ale začíná střelbou, takže by to mělo být dobré," řekla Grolichová.

Nástřel 177 kruhů ji přesto vynesl na průběžné druhé místo, a tak mohla ve své nejslabší disciplíně závěrečném běhu s přehledem kontrolovat postup do finále. "V klidu jsem si to pohlídala. Jsem spokojená, střelba a šerm mi ukázaly některé chyby. Byla to hlavně taková zkouška před finále," uvedla Grolichová, která se vrací po dlouhodobém zranění.

V pátek vstoupí do světového šampionátu i muži. V kvalifikaci se představí i české kvarteto Libor Capalini, Michal Michalík, Michal Sedlecký a David Svoboda.

Skupina A:
1. Cazeová (Fr.) 4244 b., 2. Vörösová 4244, 3. Gyeneseiová (obě Maď.) 4244, ...15. Grolichová 4200 (střelba: 1060 - šerm: 972 - plavání: 1216 - běh: 952).
Skupina B:
1. Taorminaová (USA) 4224, 2. Pinetteová (Kan.) 4216, 3. Spenceová (Brit.) 4208.

Reklama