Hlavní obsah

Moderní pětibojař Michalík neudržel na MS vedení a skončil sedmý

Český moderní pětibojař Michal Michalík obsadil sedmé místo na světovém šampionátu v Berlíně. V nedělním finále individuálního závodu sice před závěrečným během vedl, ale na třech kilometrech svůj náskok ztratil a propadl se až mimo medailové příčky, které zajišťovaly účast na olympiádě v Pekingu. Mistrem světa se stal Viktor Horváth z Maďarska před Rusem Iljou Frolovem. České trio skončilo druhé v hodnocení družstev.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Moderní pětibojař Michal Michalík s bronzovou medailí z MS - archivní fotografie.

Článek

Češi od začátku míchali pořadím na předních příčkách, ovšem překvapivě mezi nimi chyběl nejzkušenější Libor Capalini, jenž pokazil úvodní střelbu i šerm a propadl se až do čtvrté desítky. David Svoboda s Michalíkem zahájili soutěž výborně a po dvou disciplínách se usadili v první pětce.

Michalík dokonce vyhrál šerm a vedl se stejným bodovým součtem jako domácí Gebhardt. V plavání se soupeři utrhl a do parkuru, který obvykle zamíchá pořadím, si přinesl šestatřicetibodový náskok. Svoboda byl čtvrtý s nepatrným odstupem za Horváthem, jenže třikrát shodil překážku a před během klesl na osmé místo.

Michalík si i přes jedno zaváhání pojistil vedení, ovšem ani slibný náskok 56 bodů na nejbližšího pronásledovatele mu k medaili nakonec nestačil. V jeho nejslabší disciplíně se kolem něj postupně prohnalo hned šest pětibojařů a připravilo ho o možnost kvalifikovat se na OH.

Přesto po závodě nebyl Michalík příliš zklamaný. "Kdyby mi to před závodem někdo řekl, byl bych se sedmým místem spokojený. Oproti loňsku a předloňsku jsem se zlepšil, jdu furt nahoru. Pro někoho se možná zdálo, že když vedu, tak je to super, ale já jsem věděl, že na medaili to asi nebude. Se sedmým místem jsem vzhledem k předchozím zdravotním problémům spokojený," uvedl Michalík pro ČTK a Český rozhlas.

Svoboda byl po prvním startu mezi seniory spokojený 

Hned za Michalíkem finišoval Svoboda, který při premiéře v individuálním závodě na světovém šampionátu seniorů skončil osmý. "Vydal jsem ze sebe maximum, jsem spokojený. Střelbu jsem měl vynikající, v plavání jsem si zaplaval o vteřinu a něco osobák, což je fantastické," pochvaloval si Svoboda.

V parkuru prý doplatil na nezkušenost. "Nemyslím si, že jsem nějaké poleno, ale zkrátka tam ty zkušenosti nejsou. Podal jsem na sebe standardní výkon, ten kůň nebyl úplně čistý, ale někdo by na něm možná neshodil třikrát," prohlásil nejmladší český pětibojař. "Vzhledem k rozestupům před během jsem věděl, že nejhůř si udržím osmé místo. Nevýhoda byla možná v tom, že jsem běžel celý závod vlastně sám," dodal.

Sedlecký se skvělým během posunul na dvanáctou pozici, Capalini poskočil na konečnou devatenáctou příčku, což ho nemohlo uspokojit. "Teď to beru jako velké zklamání. Kromě plavání se mi nepovedla žádná disciplína. Nejvíc bodů mi asi chybělo ve střelbě a šermu. Při střelbě se mi nedařilo zkoncentrovat, jak bych si představoval. V šermu jsem asi moc chtěl," řekl Capalini ČTK.

"Bodově to nebyl úplně pokažený závod, aspoň jsme splnili dílčí cíl a získali medaili v družstvech. Ke zlatu chybělo pár bodů z každé disciplíny," uvedl Capalini, který byl před závodem jako první muž světového žebříčku největší českou medailovou nadějí. "Závod štafet nepůjdu. Jsem rád, že ho chtějí jít mladší kluci, já už se v něm trochu potýkám s motivací," přiznal Capalini, který si bude moci napravit reputaci v září ve finále Světového poháru.

České trio Michalík, Capalini a Svoboda dnes dlouho útočilo na první zlato z MS v soutěži družstev, ale v poslední disciplíně je z vedoucí příčky sesadili domácí reprezentanti. Šampionát v Berlíně vyvrcholí v pondělí a úterý štafetami.

Výsledky - finále:
1. Horváth (Maď.) 5704 b., 2. Frolov (Rus.) 5696, 3. Németh (Maď.) 5692, 4. Gebhardt (Něm.) 5692, 5. Mojsejev (Rus.) 5620, 6. Zadněprovskis (Lit.) 5588, 7. Michalík 5568 (střelba: 1168 - šerm: 976 - plavání: 1300 - parkur: 1172 - běh: 952), 8. Svoboda 5556 (1192 - 868 - 1308 - 1116 - 1072), ...12. Sedlecký 5472 (1132 - 808 - 1228 - 1172 - 1132), 19. Capalini (všichni ČR) 5372 (1036 - 784 - 1336 - 1116 - 1100).
Družstva:
1. Německo 16.644, 2. ČR (Capalini, Michalík, Svoboda) 16.496, 3. Maďarsko 16.456.

Reklama