Hlavní obsah

Šachista Rausis má za podvod šestiletý zákaz a už není velmistrem

Lausanne

Pořádná ostuda pro český sport! Český šachista Igor Rausis byl za podvod na červencovém turnaji ve Štrasburku potrestán zákazem činnosti na šest let. Mezinárodní šachová federace FIDE mu rovněž odebrala titul velmistra. Osmapadesátiletý rodák z Ukrajiny byl přistižen při podvádění, když na záchodě analyzoval svou právě hranou partii na mobilním telefonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rausis, který v minulosti reprezentoval Lotyšsko a Bangladéš, zaznamenal velký výkonnostní vzestup až po 40. narozeninách a odborníci i soupeři ho dlouho podezřívali z podvádění. V létě byl v českém žebříčku druhý za dlouholetou domácí jedničkou Davidem Navarou. Po odhalení se přiznal, že podobně podváděl už od roku 2015, a oznámil konec kariéry.

Jeho trest platí do 30. července 2025. Vedle zákazu hraní nesmí Rausis na turnajích FIDE působit ani jako rozhodčí, pořadatel, trenér nebo kapitán. Na korespondenční či online partie se trest nevztahuje, Rausis rovněž smí dávat lekce šachu soukromě.

Podobný případ řešila FIDE v roce 2015, kdy byl při podvádění s mobilním telefonem přistižen gruzínský šachista Gaioz Nigalidze, který podezřele často odcházel během turnaje v Dubaji na toaletu. Hráč tehdy rovněž přišel o titul velmistra a dostal zákaz startů na tři roky.

Reklama