Hlavní obsah

První doping ve florbale: Deutsch byl testován na marihuanu

PRAHA

Český florbal má první dopingový případ. Podle zprávy z Antidopingového výboru České republiky měl v dubnu po prvním finálovém zápase Fortuna extraligy mezi Střešovicemi a Torpedem Havířov pozitivní test hráč domácího Tatranu Marek Deutsch. V jeho vzorku moči byl nalezen metabolit marihuany. ČTK to sdělila v tiskové zprávě Česká florbalová unie.

Článek

"Pro náš florbal je to samozřejmě nepříjemná záležitost, ale pro budoucí cestu tohoto sportu je to nakonec paradoxně možná dobře, že se objevil první pozitivní nález v souvislosti právě s marihuanou," uvedl prezident ČFbU Filip Šuman. "Nemá cenu si nalhávat, že Marek Deutsch je jediným českým florbalistou, který se dostal do kontaktu s marihuanou," dodal.

Šuman doufá, že tento případ bude varováním pro ostatní. "Sankce, které to pro hráče i oddíl přinese, budou snad dostatečným mementem nejen pro ně, ale i pro ostatní hráče a oddíly, kde to s vrcholovým florbalem myslí vážně. Český florbal si chce udržet pověst čistého sportu a proti dopingu bude rozhodně tvrdě bojovat," uvedl Šuman.

Disciplinární komise ČFbU pozastavila Deutschovi do vyřešení případu soutěžní činnost. Komise bude případ projednávat poté, co se rozhodne o tom, zda hráč požádá o kontrolu B vzorku, případně po výsledku tohoto kontrolního testu. Hráči hrozí roční distanc, neboť marihuana patří mezi tzv. specifické látky, u nichž je nižší sazba. Jinak při prvním případu prokázaného dopingu následuje dvouletý trest, při druhém pak doživotní zákaz činnosti.

"Dozvěděl jsem se to včera na tréninku, nečekal jsem to. Je to moje blbost a teď už s tím nic neudělám. Rok bez florbalu pro mě bude dostatečným trestem," řekl serveru www.florbal.cz Deutsch. Prý ani nevyužije práva na analýzu B vzorku a půjde rovnou před disciplinárku. "Není proč chodit okolo horké kaše. Přišel trest a já ho budu akceptovat."

Tatran umožní hříšníkovi trénovat

Hráč potrestal i klub. "Jednoznačně užívání marihuany odsuzujeme a Marka potrestáme. Už je vyřazený z A mužstva," prohlásil na florbal.cz prezident Střešovic Martin Vaculík. "O tomto problému víme již delší dobu. Hráči to mají zakázané ve smlouvě, od příchodu nového kondičního trenéra děláme interní krevní testy, ale nedá se to jen tak vyřešit. Není to problém jen Tatranu nebo florbalu. S marihuanou se setkalo osmdesát procent jeho věkové kategorie. A jeden večírek může na dlouho udělat neplechu."

Vaculík věří, že případ neuškodí image florbalu. "Tatranu snad také ne, ale rozhodně nám to neprospěje. Nebudeme si nic namlouvat. Není to jenom náš problém. Musíme pokračovat v mravenčí práci a vysvětlit mladým, že ublíží sami sobě a navíc celému týmu a klubu," doplnil Vaculík. Klub ale Deutsche nezavrhl. "Hrát nemůžu, ale budu i nadále pokračovat v trénování na Tatranu. Už jsem s nimi o tom mluvil a vyšli mi vstříc. Doufám, že se už další takový případ neobjeví," řekl Deutsch.

Dvacetiletý obránce v uplynulém ročníku absolvoval v obraně mistrovského Tatranu včetně play off 30 utkání a nasbíral devět bodů za čtyři branky a pět asistencí. V "áčku" Střešovic odehrál bývalý juniorský reprezentant již čtyři sezony a na kontě má čtyři domácí tituly.

Reklama