Hlavní obsah

Sportovní gymnastky chtějí na MS získat místo pro Peking

BRNO

S cílem skončit do 18. místa a vybojovat jedno účastnické místo na olympijských hrách v Pekingu odjedou v neděli české sportovní gymnastky na mistrovství světa, které se uskuteční od 1. do 9. září ve Stuttgartu. Trenér Stanislav Vyzina ale tajně doufá v lepší umístění týmu, které by otevřelo cestu na olympiádu většímu počtu reprezentantek.

Foto: Český olympijský výbor

Gymnastika - ilustrační fotografie.

Článek

"Zaměřujeme se hlavně na soutěž družstev, pro nás je hlavním cílem kvalifikace na olympiádu. Ale máme naději i na dobré umístění v soutěži jednotlivkyň. Na bradlech máme největší sílu v Šikulové, Pálešové a Pechancové, na přeskoku patří stále do světové špičky Komrsková," řekl Vyzina na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Umístění do 12. místa by zajistilo start na olympiádě celému týmu, nejhůře 15. místo znamená účast dvou gymnastek a výsledek do 18. místa zaručí start jedné závodnici. Mezinárodní gymnastická federace FIG má ještě možnost nominovat dodatečně přímo některé gymnastky ze světové špičky, jejichž země si účast na olympiádě nevybojovala.

Tým má šanci na dobrý výsledek

"Očekávám minimálně umístění do 18. místa, v případě příznivých okolností by mohlo vyjít i lepší umístění než 15. místo," tvrdí nejzkušenější závodnice českého týmu Jana Komrsková, která už startovala na dvou olympijských hrách v Sydney a v Aténách. K optimismu ji vede skutečnost, že se oproti poslednímu mistrovství světa české gymnastky v posledních mezistátních utkáních zlepšily o devět bodů. "Celý tým je silnější a má větší šanci na dobrý výsledek. Pokud se nám všechno povede, tak by náš cíl měl vyjít," uvedla Komrsková.

V samostatné české historii skončil tým sportovních gymnastek v soutěži družstev na mistrovství světa nejlépe v roce 1999 v Číně, kde obsadil 16. místo.

Celý čtyřboj absolvují na mistrovství světa Jana Komrsková, Jana Šikulová, Kristýna Pálešová a Nicole Pechancová. Na jednotlivá nářadí budou podle momentální výkonnosti po pódiových trénincích nominovány vždy další dvě zbývající závodnice z trojice Kateřina Marešová, Martina Strnadová a Eva Verbová.

Reklama