Hlavní obsah

Go Saty! Ohromil v Číně, má pohádkový kontrakt v Chicagu. Kam vyšplhá Satoranský ve Sportovci roku?

Dosavadním maximem v anketě Sportovec roku ČR bylo pro Tomáše Satoranského čtrnácté místo z loňska. Letos ale nejlepší český basketbalista v elitní desítce nemůže chybět. I když se pátečního vyhlášení (od 21.30, přímý přenos ČT1) zúčastnit nemůže kvůli termínové kolizi se zápasy NBA, patří 28letý rozehrávač mezi žhavé adepty umístění na pomyslných stupních vítězů.

Tomáš Satoranský zve na Sportovce rokuVideo: sportovecroku.cz

 
Článek

Byl to tak trochu jeho rok. Nejdříve získal pevné místo v základní sestavě Washingtonu. „Už na konci působení u Wizards jsem dokázal sám sobě, že do NBA patřím. Že v ní mám místo a že můžu být důležitou součástí týmu," říká Satoranský, jenž se navíc stal otcem dcery a v létě podepsal lukrativní tříletou smlouvu v Chicagu.

Roční příjem 10 milionů dolarů z něj učinil nejlépe placeného českého sportovce. A pokud snad měl někdo pochybnost, že si takové peníze zaslouží, tak Satoranského účinkování na zářijovém MS v Číně vyvedlo z omylu. „Cítil jsem, že mám velikou zodpovědnost a patřím k hráčům, na kterých to stojí. Dával jsem národnímu týmu energii," tvrdí.

Ginzburg: Pro mě je král

Český rozehrávač na šampionátu vyrostl ve hvězdu světového formátu a s legendárním Srbem Bogdanovičem se přetahoval o prvenství v internetové anketě fanoušků o nejužitečnějšího hráče. „Při vší úctě k úspěchům dalších českých sportovců, pro mě je Satoranský král. Už jen tím, jak dokázal národní tým udělat lepším. Bez něj bychom nikdy šestí na světě neskončili," uvědomuje si trenér reprezentace Ronen Ginzburg.

Při tažení za historickým úspěchem se čeští reprezentanti mohli opřít právě o Satoranského výkony. „Los jsme měli extrémně těžký, ale nebyl jsem zastáncem přístupu, že si to tam pojedeme užít. Chtěli jsme se s Tureckem porvat o postup ze šanghajské skupiny, to se povedlo," vykládá Satoranský.

„Pak jsme se dostali na takovou zvláštní vlnu nadšení a došli až do závěrečných bojů o Pekingu. Pro všechny z nás to zůstane nezapomenutelným zážitkem," vypráví Satoranský, který pak už v dresu Bulls ještě dokázal vylepšit český střelecký rekord, když nasázel 27 bodů proti Atlantě.

Na pátečním galavečeru Sportovce roku bude bohužel český hrdina chybět. "Jednadvacátého prosince hrajeme proti Detroitu, takže slavnostní ceremoniál nestíhám. Budu ale držet palce, ať vyhraje ten nejlepší," vzkázal zpoza oceánu Satoranský.

Reklama