Hlavní obsah

Ze zlatého tatami v tokijské hale Budokan dosáhl judista Krpálek až na korunu krále českého sportu

zp, sobSport.cz

Co víc měl ještě dokázat? Na jaký piedestal měl ještě vystoupit? Který turnaj vyhrát? Vždyť v právě končícím roce svedl Lukáš Krpálek to, o čem sní každý judista. Podruhé v kariéře se stal mistrem světa, a navíc v zemi judu zaslíbené. V Japonsku, zemi, kde judo není jen sportem, ale filosofií a náboženstvím zároveň. Kultem, o kterém se učí ve školách a přednáší na univerzitách. Osmadvacetiletý Krpálek vyhrál nejprestižnější kategorii nad 100 kilogramů a za zlato z Tokia byl odměněn i doma. Podruhé se stal vítězem ankety Sportovec roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Krpálek vyhrál anketu Sportovec roku.

Článek

„Kdybych měl o nejlepším sportovci roku hlasovat já, rozhodoval bych se mezi Lukášem Krpálkem a Martinou Sáblíkovou," přiznával další z český mistrů světa Jiří Prskavec, který získal zlato na divoké vodě.

V případě Krpálka se trefil, neboť ten si opravdu při slavnostním vyhlášení jednašedesátého ročníku ankety v pražském hotelu Hilton posadil na hlavu křišťálovou korunu určenou králi českého sportu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek vyhrál anketu Sportovec roku 2019, na snímku po vyhlášení s partnerkou.

Už podruhé v kariéře, neboť po triumfu na olympijských hrách v Rio de Janeiru byl králem korunován poprvé. Tentokrát v neolympijském roce ocenili hlasující sportovní novináři jeho triumf ve váhové kategorii o třídu vyšší, kterého dosáhl v tokijské hale Budokan, kde se mimochodem bojovalo o olympijské kovy už před pětapadesáti lety při Hrách v roce 1964.

„Krásný pocit. Jeden z nejhezčích v kariéře, hned po olympijském Riu," svěřoval se Krpálek, jenž do nejvyšší hmotnostní kategorie přešel právě po vítězství na hrách v Brazílii, když ve finále udolal Hisajošiho Harasawu.

„Pro mě byl ten turnaj obrovskou motivací. Být mistrem Evropy i světa ve dvou kategoriích, navíc vyhrát tady v Budokanu," říkal s pokorou k místu, které je pro judisty takřka posvátné.

K pocitu dokonalosti mu chybělo jediné, aby na své spanilé jízdě za titulem hodil na tatami devět let neporaženého Teddyho Rinera. Francouz se starty šetří a šampionát vynechal, při obou dosavadních soubojích judistických titánů měl ale navrch.

Ten klíčový je však očekáván až příští rok. Nejprve se Krpálek „rozehřeje" při evropském šampionátu v Praze, poté se vrátí do Budokanu, aby bojoval o olympijské zlato.

„Udělám vše proto, abych i příští rok zakončil nejkrásnějším kovem," slíbil Krpálek, který do olympijské sezony vstoupí jako světová jednička. Na prosincovém turnaji Masters v Číně se druhým místem posunul do čela žebříčku a jako první v historii vládl oběma nejtěžším kategoriím.

Foto: David Banks, ČTK/AP

Basketbalista Chicaga Bulls Tomáš Satoranský během utkání NBA proti týmu Memphis Grizzlies.

Na druhém místě v anketě skončil basketbalista Tomáš Satoranský, který na světovém šampionátu v Číně dovedl českou reprezentaci k senzačnímu šestému místu. V souboji o korunu krále domácího sportu doplatil do jisté míry na to, že novináři zvolili nejlepším kolektivem právě basketbalovou reprezentaci, v níž byl Satoranský lídrem a vůdčí osobností.

Satoranský je nováčkem v elitní desítce a hned se dokázal vyšvihnout na druhou příčku. Jeho výsledek je nejlepším umístěním představitele kolektivního sportu od roku 2006, kdy byl na druhém místě hokejista Jágr. A ještě jeden unikát: Satoranský je nejlépe umístěným basketbalistou v historii ankety, před ním v desítce byly jen dvě ženy: Hana Horáková skončila v roce 2010 osmá a Eva Němcová v roce 1997 desátá.

Bronzovým stupínkem pokračoval vzestup hokejisty Davida Pastrňáka, který v dresu Boston Bruins předvádí v letošní sezoně v kanadsko americké NHL famózní výkony a figuruje na výsluní individuálních statistik. Minulý rok při své premiéře v desítce nejlepších skončil čtvrtý

Foto: Pavel Lebeda/Sport Invest

Padesátý triumf ve SP. Martina Sáblíková ovládla závod na 3000 m v Tomaszówě.

První tři příčky ovládli na rozdíl od let předchozích tentokrát muži, obě pohlaví jsou však mezi nejlepší desítkou zastoupena rovnoměrně. Zmíněné mužské trio doplňuje vodní slalomář a mistr světa na kajaku Jiří Prskavec, který se v těchto dnech připravuje v Austrálii na tokijskou olympiádu, další z mistrů světa, šampion ve sportovním lezení Adam Ondra skončil sedmý, o jednu příčku pod Prskavcem.

Pomyslnou královnou mezi ženami se stala rychlobruslařská mistryně světa Martina Sáblíková, která obsadila v anketě čtvrté místo. Mezi elitou se objevuje už potřinácté. Od roku 2006 chyběla jen jednou (2012), třikrát vyhrála, dvakrát byla druhá, dvakrát třetí, ale letos poprvé obsadila čtvrtou pozici.

Hned za ní skončila suverénka snowboardingu Eva Samková. Loňská vítězka ankety Ester Ledecká figuruje na osmé příčce, elitní desítku pak uzavírají tenistky Barbora Strýcová a Karolína Plíšková.

Pro desítku nejlepších sportovců byly pochopitelně připraveny i zajímavé finanční odměny. Král českého sportu Lukáš Krpálek získal šek vypsaný na čtvrt milionu, druhá příčka představuje odměnu 200 tisíc korun, třetí 170 tisíc korun. I na desátou Karolinu Plíškovou bylo pamatováno částkou 50 tisíc korun.

Výsledky ankety Sportovec roku 2019
1. Lukáš Krpálekjudo1268
2. Tomáš Satoranskýbasketbal1194
3. David Pastrňáklední hokej1149
4. Martina Sáblíkovárychlobruslení966
5. Eva Samkovásnowboarding870
6. Jiří Prskavecvodní slalom852
7. Adam Ondrasportovní lezení748
8. Ester Ledeckásnowboarding, lyžování722
9. Barbora Strýcovátenis678
10. Karolína Plíškovátenis636

V hlasování sportovních novinářů o nejlepší sportovní kolektiv roku neměli konkurenci čeští basketbalisté, kteří na mistrovství světa v Číně vybojovali senzační šesté místo a zopakovali tak největší úspěch v historii československého basketbalu. I oni si z pódia hotelu Hilton odnesli šek na 100 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tým české basketbalové reprezentace před odletem na MS 2019 do Číny.

Fotbalisté pražské Slavie díky domácímu double, stejně jako jarnímu tažení Evropskou ligou a podzimnímu účinkování v Lize mistrů skončili o 146 bodů za basketbalisty a kromě trofeje jim patřila odměna 80 tisíc korun. O třetí místo a 60 tisíc korun si postupem na EURO 2020 řekla fotbalová reprezentace České republiky.

Výsledky ankety Sportovní kolektiv roku 2019
1. Basketbalisté ČR447
2. Fotbalisté SK Slavie Praha301
3. Fotbalisté ČR221

Během slavnostního večera, jehož pořadatelem a organizátorem je společně s Klubem sportovních novinářů už přes dvacet let marketinková agentura BPA, byl v anketě Nadace české sportovní reprezentace vyhlášen nejlepším juniorem roku tenista Jonáš Forejtek, který na US Open zvítězil v mládežnické dvouhře a ve Wimbledonu společně s Jiřím Lehečkou čtyřhru. Navíc má za sebou i úspěšnou premiéru v daviscupovém družstvu.

Junior roku 2019
1. Jonáš Forejtektenis86
2. Jan Čejkaplavání76
3. Filip Nepejchalsportovní střelba71

Sportovní legendou byl vyhlášen olympijský vítěz Jiří Daler. První český cyklista, který jezdil mezi profesionályVideo: Sport.cz

Sportovní legendou a držitelem Ceny Emila Zátopka byl vyhlášen cyklista Jiří Daler, který na OH v Tokiu v roce 1964 vyhrál stíhací závod jednotlivců. Stal se tak devatenáctým členem pomyslné síně slávy českého sportu.

Kdo se měl stát nejlepším českým sportovcem za rok 2019?
Lukáš Krpálek
13,5 %
Ester Ledecká
3,5 %
Adam Ondra
7,4 %
David Pastrňák
13,6 %
Karolína Plíšková
1,4 %
Jiří Prskavec
2,4 %
Martina Sáblíková
23,9 %
Eva Samková
1,7 %
Tomáš Satoranský
27,5 %
Barbora Strýcová
3,6 %
Někdo jiný
1,5 %
Celkem hlasovalo 2256 čtenářů.

Reklama

Související témata: