Hlavní obsah

Pořad ARD viní IWF a jejího šéfa z dopingu a korupce ve vzpírání

Lausanne

Mezinárodní vzpěračská federace (IWF) a její dlouholetý šéf Tamás Aján podle dokumentu německé televizní stanice ARD celá desetiletí přispívali ke krytí dopingu a korupci. Ajána navíc autoři pořadu viní z toho, že zpronevěřil miliony dolarů od Mezinárodního olympijského výboru. Jeho zástupci oznámili, že požádají ARD, aby jim poskytla důkazní materiál. Obvinění chce prošetřit také Světová antidopingová agentura i samotná IWF.

Foto: Profimedia.cz

Dlouholetý šéf vzpěračské federace Tamás Aján na kongresu IWF v Limě.

Článek

Na dokumentu ARD se podílel i novinář Hajo Seppelt, který rozpoutal aféru kolem státem organizovaného dopingu v Rusku v roce 2014. V pořadu zaznělo, že prominentní vzpěrači byli zřídka testováni na doping a někteří komisaři byli za úplatu ochotni kontrolní vzorky zmanipulovat.

Lékař moldavské reprezentace Dorin Balmus v dokumentu před skrytou kamerou uvedl, že na národní úrovni si lze "čistý" test koupit za 60 dolarů (1300 korun) a na mezinárodní za 200 dolarů (4500 korun).

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Novináři v přestrojení také pořídili rozhovor s bronzovou olympijskou medailistkou z Londýna Siripuch Gulnoiovou z Thajska, která se jim přiznala, že v mládí dopovala. Podle ní doping v její zemi ke vzpírání patří a některé dívky užívají zakázané látky už od 13 let.

Vzpírání čelí dlouhodobě kritice kvůli rozšířenému dopingu a hrozí mu vyřazení z olympijského programu. Zpětné testování vzorků z olympijských her v Pekingu a Londýně vedlo už k diskvalifikaci více než 50 vzpěračů.

Předseda německého svazu Christian Baumgartner z toho viní Ajána. "Stojí za systémem, díky kterému se doping usadil ve vzpírání na desítky let a vykolejilo ho to," řekl Baumgartner ARD s tím, že se rovněž rozšířila korupce.

Foto: Sport.cz

Mistr Evropy ve vzpírání Adam Maligov.

Německá stanice také citovala z dokumentů, podle kterých vyplývá, že nejméně pět milionů dolarů od MOV určených pro IWF nebylo zaneseno do účetnictví federace a byly převedeny na dvě švýcarská konta, k nimž má přístup pouze Aján. Osmdesátiletý maďarský funkcionář působí ve vedení IWF od roku 1970. Od roku 1976 byl generálním sekretářem, od roku 2000 je předsedou. Do roku 2010 byl také členem MOV, nyní je čestným členem.

Vzpěračská federace uvedla, že vznesená obvinění prozkoumá. "Vedle řady zjevných nepravd, nepodložených obvinění a starých vyvrácených fám se zdá, že pořad obsahuje i nějaké nové informace, které by mohly posloužit ve snaze IWF o čistotu vzpírání a ochranu čistého sportu. IWF tyto záležitosti co nejrychleji prošetří, vyžádala si přepisy a rešerše. Tato tvrzení bere IWF velmi vážně a při vyšetřování případně zváží nezávislou pomoc třetí strany," uvedla federace v prohlášení pro agenturu AFP.

Reklama