Hlavní obsah

Sportovci odsoudili snahu ministryně Parkanové zrušit Duklu

PRAHA

Sportovci ostře odsoudili návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové zrušit Duklu jako sportovní středisko pod hlavičkou armády České republiky. Parkanová chce tak mimo jiné ušetřit v armádním rozpočtu zhruba 120 miliónů korun, z nichž Dukla platí provoz svého oddílu. "Je to nesmysl, politici se šeredně pletou," prohlásil ve čtvrtek například mistr světa v desetiboji Roman Šebrle.

Článek

Parkanová označila klub za přežitek. O budoucnosti jejího návrhu se bude rozhodovat za rok. "Většina sportovců se k Dukle příliš nehlásí," řekla ministryně a dodala, že na dresech sportovců prý často marně hledá logo armádní Dukly. "Jak na to mám reagovat, když si mě paní Parkanová při přijetí na ministerstvu spletla s Dvořákem. Prý jestli bych k ní nemohl přitancovat, řekla mi," konstatoval Šebrle s připomínkou dalšího desetibojaře Tomáše Dvořáka. Ten se loni proslavil i svou účastí v televizní soutěži Star Dance.

Návrh Parkanové vyvolal v řadách profesionálních vojáků a špičkových sportovců takřka zděšení. Mírnil ho snad jen světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, dlouholetý člen Dukly Praha. "Já bych nepanikařil, je třeba komunikovat a paní ministryni přesvědčit, že to není nejlepší řešení," řekl diplomaticky Železný. "Jde přeci o prestiž, o reklamu. Tu sportovci splní velice dobře," upozornil, že s výjimkou MS a OH, kde to není kvůli pravidlům možné, on sám vždy nosil logo Dukly na svém dresu.

"Že si paní ministryně nevšimla, že na sobě mám logo Dukly, to mě dost zaráží," řekl Šebrle. Návrh by podle něj měl dopad na mládež a budoucnost sportu v České republice. "Dukla není jen Železný, Neumannová či Šebrle, je tu spousta dalších talentů. Museli by jít okamžitě pracovat a se sportem by skončili. A sport navíc odvádí od neřestí," řekl desetibojař a Dukle poděkoval. "Neboť jen díky ní jsem tam, kde jsem," prohlásil světový rekordman a olympijský vítěz.

Dukla není jenom Juliska

Bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová prý vděčí Dukle za své olympijské vítězství. "To byl první krok na cestě za tím zlatem," uvedla. "A přála bych si, aby to mohl prožít i někdo další. Dukla není jen Juliska, je to spoustu dalších zařízení po republice, třeba Harrachov," jmenovala horské středisko. "Bez nich by to nešlo," dodala přesvědčeně.

Rovnou skončit s kariérou by prý okamžitě po zrušení Dukly mohl vicemistr světa ve veslování Ondřej Synek. "Protože takové podmínky bych hledal jen velmi těžko. Musel bych do práce a na loď bych si nevydělal ani za rok," prohlásil skifař. "Pokud by se zrušila Dukla, zrušilo by se spoustu malých sportů, jako je třeba veslování. Nebudou moci vyrůstat nové hvězdy, nové vzory, je to velká chyba," řekl.

Sportovce nejvíc zaráží, že nikdo nezná návrh řešení problému. "Zrušit můžete cokoliv a kdykoliv, ale musíte mít nějakou koncepci. Já jsem ochoten poslouchat a jednat," uvedl Železný, který vede v Dukle skupinu mladých oštěpařů. "Snažím se vybudovat tým, který jednou půjde nahoru. A bez Dukly si to nedovedu představit. Tady je koncepce, mám tady podporu. To by byla velká škoda," dodal.

Když se ve čtvrtek mistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková na tréninku procházela po stadiónu na Julisce, který je v majetku armády, říkala si, jaké má štěstí na tréninkové podmínky. "A teď slyším tohle, že bychom o to měli přijít," divila se, neboť o návrhu nevěděla. Jediná sportovkyně v Dukle, která je profesionálním vojákem, tomu nerozumí. "Proč měnit tradici, která navíc funguje i ve světě. Všichni nám to tady závidí, byl by to rozhodně krok špatným směrem, co jiného k tomu říct," dodala.

Reklama

Související témata:
Vlasta Parkanová