Hlavní obsah

Čeští baseballisté skončili na ME po kontumacích poslední

BARCELONA

Čeští baseballisté přišli u zeleného stolu o osmé místo na mistrovství Evropy a ve finálovém turnaji skončili poslední dvanáctí. Vedení soutěže dodatečně kontumovalo oba vítězné zápasy české reprezentace proti Chorvatsku a Rakousku ve prospěch soupeřů v poměru 0:9, a to kvůli údajnému porušení smlouvy mezi zámořskou Major League Baseball (MLB) a Mezinárodní baseballovou federací (IBAF).

Článek

Česká výprava se údajně provinila tím, že do turnaje zasáhla trojice hráčů, kteří mají uzavřené smlouvy s týmy severoamerické profesionální soutěže - Jakub Hajtmar a Jakub Toufar s Minnesotou Twins a Petr Čech se Cinncinati Reds. Vedení národního týmu proti rozhodnutí podalo protest.

"Předpokládali jsme, že se smlouva uzavřená těsně před turnajem vztahuje na hráče MLB a nikoliv na naše mladé hráče. Navíc jsme na dotazy ohledně příslušnosti hráčů nedostali nikdy žádnou odpověď," reagoval v prohlášení na internetových stránkách České baseballové asociace její předseda Petr Ditrich.

Věc se začala řešit v polovině turnaje

Den před turnajem přitom podle něj úspěšně prošli všichni hráči kontrolou způsobilosti ke startu. "Přibližně v polovině turnaje, po odehrání tří zápasů, se začala věc řešit. Nepomohlo osobní jednání, ani dopis, který jsem zaslal vedení turnaje," uvedl Ditrich. Svůj protest staví česká strana na pravidlech Evropské baseballové konfederace CEB, která neobsahují žádná omezení ve vztahu k MLB. Ditrich navíc nevylučuje, že podobných hráčů bylo na turnaji více.

Šampionát dnes v Barceloně vrcholí finálovým dnem, ve kterém se už nic nezmění na tom, že titul obhájili Nizozemci. Staronoví šampióni ani jednou neprohráli a o prvenství rozhodli už v sobotním dramatickém duelu proti domácímu Španělsku, které po téměř pěti hodinách boje porazili až v jedenácté směně 10:8.

Výsledky - finálová skupina:
Británie - Švédsko 10:7, Nizozemsko - Francie 18:0, Španělsko - Německo 11:3, Francie - Švédsko 10:0, Německo - Británie 7:5, Nizozemsko - Španělsko 10:8 (v 11. směně), Německo - Francie 7:1, Nizozemsko - Británie 6:1.
Tabulka:
1. Nizozemsko 5 5 0 100
2. Německo 5 3 2 60
3. Británie 5 3 2 60
4. Španělsko 4 2 2 50
5. Francie 5 1 4 20
6. Švédsko 4 0 4 0
Další pořadí:
7. Itálie, 8. Chorvatsko, 9. Ukrajina, 10. Rusko, 11. Rakousko, 12. Česko.

Reklama

Související témata: