Hlavní obsah

Ragbisté Francie spoléhají na divocha Chabala

PRAHA

Ragbistům Francie nevyšel na domácím mistrovství světa začátek, když senzačně prohráli s Argentinou, ale po jasných vítězstvích nad Namibií a Irskem se vrátili do bojů o zlato. K definitivě postupu ze skupiny do čtvrtfinále šampionátu však potřebují ještě v neděli porazit Gruzii. Pomoci by jim k tomu měl také charismatický hromotluk s vizáží Sandokana Sébastien Chabal.

Článek

Chabal je tváří mistrovství světa, plakáty s jeho podobiznou visí po celé Paříži. A po utkání s Namibií, kde předvedl neohrožený únik téměř od půlky hřiště, už jeho vousatá tvář civěla z každých francouzských novin, z billboardů, či televizních spotů. Jeho divoké vzezření zosobňuje tvrdost, brutalitu, sílu a nebezpečí - má nahnat strach všem soupeřům domácího týmu.

Proti Argentině chyběl a Jihoameričané si na jednoho z favoritů mistrovství světa vyšlápli. S Namibií pak se svou téměř dvoumetrovou postavou čněl nad ostatními a dařilo se mu i proti Irsku. Francouzi optimisticky věří, že muž s přezdívkami jako "Attila", "Rasputin", "jeskynní muž", nebo "Hannibal Lecter" dovede jejich tým co nejdále.

Reprezentační tým "Les Bleus" je na domácím šampionátu po drobnohledem. Tréninkové centrum týmu Marcoussis přezdívané novináři pro svou neprostupnost jako "Marcatraz" obsahuje dvě restaurace, bazén, čtyři hřiště, tělocvičnu a luxusní ubytování. Jeden z veřejných tréninků sledovalo například padesát fotografů a takřka pět stovek přihlížejících. "Je na nás obrovský tlak. Můžeme všechno ztratit nebo všechno vyhrát," tvrdí Chabal před zápasem s Gruzií.

Býval to takový nenapádný kluk

Ten sice hraje ragby v anglické soutěži, ale během šampionátu na domácí půdě odmítá angličtinu používat. "Přináším do hry sílu a agresi, a za to mne milují. Na trávníku mě hra vždy vyhecuje k agresivitě a neznám bratra. Ale uvnitř jsem kliďas," tvrdí 29letý rodák z Valence,  označovaný za "Cantonu ragby".

Když přitom ještě před třemi lety odcházel z francouzského týmu Bourgouin, byl označován za tichého kluka s nakrátko ostříhanými vlasy. Pak se ale rozhodl k radikální změně image a dnes ho zná ve Francii každý.

Reklama