Hlavní obsah

Peking se bude i při olympiádě topit ve smogu

PEKING

Ani během olympijských her si čínské hlavní město neodpočine od všudypřítomného smogu, který čím dál více sužuje jeho obyvatele i návštěvníky. Továrny a další průmyslové podniky okolo města totiž příští rok během sedmnáctidenního svátku sportu nezastaví výrobu, ačkoli to v dřívějších prohlášeních Číňané slibovali.

Článek

Problémy s čistotou ovzduší se přitom z Pekingu donesly až k uším předsedy mezinárodního olympijského výboru Jaquese Roggeho, který pohrozil dokonce přesunutím vytrvaleckých disciplín mimo město, či jejich odložením. Roggeho poté uklidnil až příslib tamních úřadů, že během olympiády se tovární komíny zbaví kouřových vleček a výroba jednoduše ustane. Zdá se však, že to byl od komunistické diktatury jen klamný manévr na uklidnění světa.

"Vůči znečišťovatelům jsme nevyvodili žádná opatření, kvůli nimž by museli zastavovat výrobu," přiznal v úterý pro deník Financial Times předseda organizačního výboru Liou Čchi. Ten se přesto neobává, že by porušeným slibem Číňané ohrozili průběh her. "Jsme si jisti, že všechny plánované disciplíny budou moci proběhnout podle plánu."

Velký podíl na smogu v Pekingu má i více než třímiliónová flotila automobilů, která po jeho ulicích denně jezdí. Slib, že během olympiády alespoň omezí provoz v ulicích, ale Číňané zatím zrušit nechtějí.

Reklama

Související témata: