Hlavní obsah

Gelfand na šachovém MS dostihl Ánanda

MEXICO CITY

Na šachovém mistrovství světa v Mexiku pokračuje překvapivě úspěšné tažení Borise Gelfanda. Izraelský šachista v šestém kole porazil ruského velmistra Alexandra Morozeviče a v čele celkového pořadí dostihl světovou jedničku Inda Višvánáthána Ánanda. Zbývající partie skončily remízami.

Článek

Gelfand je ve světovém žebříčku až třináctý, ve svých 39 letech je nejstarším účastníkem šampionátu a v poslední době nezaznamenal žádné pronikavé úspěchy na turnajích. Tím největším bylo semifinále MS už v roce 1994, v němž prohrál s Karpovem. Experti soudí, že už má nejlepší léta za sebou a že přípravě nevěnuje zdaleka tolik času jako jeho konkurenti.

Ale rodák z Minsku teď v Mexiku ještě nenašel přemožitele, naopak vyhrál dvě partie za sebou. Milovníci královské hry mu vyčítají poněkud nudný defenzivní styl, ale Gelfand s ním slaví nečekané úspěchy. V příštím kole jeho bezchybnou obranu prověří mistr světa Vladimir Kramnik.

Výsledky - 6. kolo:
Léko (Maď.) - Ánand (Indie) 0,5:0,5, Griščuk - Svidler (oba Rus.) 0,5:0,5 Gelfand (Izr.) - Morozevič (Rus.) 1:0, Aronjan (Arm.) - Kramnik (Rus.) 0,5:0,5.
Pořadí:
1. Ánand a Gelfand po 4, 3. Kramnik a Griščuk po 3,5, 5. Léko a Aronjan po 2,5, 7. Morozevič a Svidler po 2.

Reklama