Hlavní obsah

Březinová je po krátkém programu na ME devatenáctá, vede Kostorná

Krasobruslařka Eliška Březinová je po krátkém programu na mistrovství Evropy devatenáctá a bude těžko obhajovat loňské desáté místo. Druhá česká reprezentantka Klára Štěpánová skončila v sedmatřicetičlenném startovním poli ve Štýrském Hradci předposlední a nepostoupila do sobotních volných jízd. Před těmi podle očekávání vede trio ruských novopečených seniorek v čele s Aljonou Kostornou.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Eliška Březinová při krátkém programu ve Štýrském Hradci.

Článek

Třiadvacetiletá Březinová chybovala v kombinaci dvou trojitých toeloopů a pak se po lutzu oběma rukama dotkla ledu. Získala nejvyšší známku v sezoně 53,61 bodu, ale zaostala o více než tři a půl bodu za osobním rekordem. "Úplně spokojená nejsem. Byly tam dvě velké chyby, což mě stálo takových pět bodů minimálně. Ale jsem ráda, že jsem zajela víceméně čistou jízdu bez pádu," uvedla na svazovém facebooku.

Od loňského mistrovství světa se potýkala s různými zraněními a byla ráda, že na ME přijela zdravá. V závěru druhé desítky ji od desáté Francouzky Ley Sernaové dělí více než šest bodů.

Souboj o medaile se zatím odehrává v ryze ruské režii. Nejvýhodnější pozici si z trojice svěřenkyň Eteri Tutberidzeové vybudovala šestnáctiletá vítězka finále Grand Prix Kostorná, která spoléhá na trojitý axel a na rozdíl od čtverných skoků ho může v krátkém programu použít. Známkou 84,92 si vybudovala sedmibodový náskok před patnáctiletou ruskou šampionkou Annou Ščerbakovovou, která bude mít ve volné jízdě několik čtverných skoků.

Kvůli chybě při přetočeném dvojitém axelu je zatím třetí patnáctiletá Alexandra Trusovová, jež na Kostornou ztrácí deset bodů. Před čtvrtou Alexií Paganiniovou ze Švýcarska má ale šestibodový náskok.

Sedmnáctiletá Štěpánová se na evropský šampionát dostala, ačkoliv byla na mistrovství republiky až čtvrtá. Na rozdíl od jiných tuzemských konkurentek měla splněná kritéria pro účast na ME z mezinárodních závodů. Debut na velké seniorské akci se jí nevydařil. Spadla u trojitého salchowu a nedokázala zařadit kombinaci za nedotočený trojitý flip, takže za tento prvek nedostala ani bod. K postupu do finálové čtyřiadvacítky potřebovala výrazné zlepšení osobního rekordu, ale zaostala za ním zhruba o deset bodů a skončila hluboko v poli poražených.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Štýrském Hradci (Rakousko):
Ženy - po krátkém programu:
1. Kostorná 84,92 bodu
2. Ščerbakovová 77,95
3. Trusovová (všechny Rus.) 74,95
4. Paganiniová (Švýc.) 68,82
5. Peltonenová (Fin.) 66,49
6. Rjabovová (Ázerb.) 62,22
...
19. Březinová 53,61
36. Štěpánová (obě ČR) 37,83
19:00 sportovní dvojice - volná jízda

Reklama

Související témata: