Hlavní obsah

Tysonovi hrozí za jízdu pod vlivem drog až čtyři roky vězení

MESA

Bývalému boxerskému mistru světa Miku Tysonovi vážně hrozí, že znovu skončí za mřížemi. Jednačtyřicetiletý kontroverzní šampión na úvod soudního přelíčení v arizonském městě Mesa přiznal vinu v kauze držení drog a jízdy pod vlivem omamných látek a může být odsouzen k trestu až čtyř let a tří měsíců za mřížemi. Rozsudek by měl padnout 19. listopadu.

Foto: ČTK/AP

Mike Tyson

Článek

Tyson se do dalšího ze své série problémů dostal loni 29. prosince, když ho policejní hlídka zastavila během nebezpečné jízdy ve Scottsdale. Policista poté uvedl, že někdejší nejmladší profesionální mistr světa v těžké váze v historii mluvil nesrozumitelně a pokoušel se smést bílý prášek z přístrojové desky svého černého BMW. Při prohlídce byly v autě a Tysonově kapse nalezeny sáčky s kokainem.

Boxer, jenž si už v 90. letech odseděl tři roky za mřížemi za znásilnění, při výslechu uvedl, že užíval kokain kdykoli se k němu dostal. Nejraději ho prý kouřil v cigaretách marlboro s odstraněným tabákem. V den, kdy byl zatčen, navíc kouřil marihuanu a vzal si antidepresivum zoloft.

Státní zástupce chce jen kriminál 

Tysonův právník David Chesnoff chce postavit svou obhajobu mimo jiné na tom, že jeho klient je už osm měsíců čistý. "Je zřejmé, že největšího zločinu se dopustil sám proti sobě," uvedl Chesnoff s tím, že od zatčení se Tyson podrobil odvykacímu programu na "různé druhy závislostí".

Státní zástupce Andrew Thomas se nicméně podle svého vyjádření nespokojí s ničím jiným než trestem odnětí svobody. "Mike Tyson opakovaně porušuje zákon a má násilnickou minulost. Pouze pobyt za mřížemi vyšle ten správný signál a ochrání před ním společnost," uvedl Thomas na adresu boxera, jenž si také na konci minulého století odseděl tři a půl měsíce ve vězení za napadení.

Tyson vládnul profesionálnímu ringu od roku 1986, kdy ve dvaceti letech získal poprvé mistrovská pás. Ten ztratil o čtyři roky později po knockoutu od Jamese "Bustera" Douglase. Dna dosáhla jeho kariéra v roce 1997, kdy během zápasu ukousl Evanderu Holyfieldovi kus ucha.

Reklama