Hlavní obsah

Chodec Kanajkin vytvořil světový rekord na trati 20 kilometrů

SARANSK

Ruský chodec Vladimir Kanajkin je novým světovým rekordmanem na trati 20 kilometrů. Dosavadní maximum trojnásobného mistra světa Jeffersona Péreze z Ekvádoru vylepšil dvaadvacetiletý mladík o pět sekund při dnešním závěrečném závodě chodeckého seriálu IAAF World Challenge v Saransku. Nový světový rekord má nyní hodnotu 1:17:16.

Článek

Kanajkin už při červnovém domácím šampionátu dosáhl skvělého času 1:17:36, se kterým vedl letošní tabulky, a je třetí na světě i na maratonské padesátce (3:40:57). Na mistrovství světa v Ósace vsadil na delší z tratí, ale závod nedokončil.

Na konci dlouhé sezóny se teď dočkal alespoň částečné náplasti v podobě překonání čtyři roky starého Pérezova maxima z pařížského MS. Do posledního dvoukilometrového okruhu šli s Kanajkinem v čele tři krajané, ale Valerij Borchin, Igor Jerochin i Sergej Morozov rychlé tempo nezvládali technicky a postupně odpadli po diskvalifikacích. "Nikdy mě nenapadlo, že bych mohl překonat světový rekord. Skvěle mi pomohli diváci, z nichž spousta je mými sousedy," radoval se Kanajkin, který právě v Saransku, považovaném nejen v Rusku za hlavním město chůze, žije.

Závod žen vyhrála mistryně světa z Ósaky Olga Kaniskinová a její čas 1:26:47 je nejlepším letošním světovým výkonem.

Výsledky chodeckého závodu:
Muži: 1. Kanajkin (Rus.) 1:17:16 - světový rekord, 2. Adams (Austr.) 1:21:01, 3. Stankin (Rus.) 1:21:26.
Ženy: 1. Kaniskinová 1:26:47, 2. Kornikovová 1:28:00, 3. Kortokovová (všechny Rus.) 1:28:46.

Reklama