Hlavní obsah

Ind Ánand vyhrál šachové mistrovství světa v Mexiku

Ind Višvánáthán Ánand potvrdil pozici světové jedničky a stal se šachovým mistrem světa. Bez jediné porážky vyhrál šampionát v Mexiku a sesadil z trůnu Vladimira Kramnika, který obsadil druhé místo. Ruský velmistr však může získat titul zpátky. Podle reglementu FIDE je totiž Ánand povinen na začátku příštího roku umožnit Kramnikovi sehrát odvetu.

Článek

V sobotním posledním kole už Ánand nic neriskoval a potřebný půlbod si za remízu s Maďarem Lékem zajistil už po 20 tazích. Experti se shodují, že na turnaji osmi hráčů podával špičkové výkony. Čtyři partie vyhrál a ani jednou neodešel poražen, což se nikomu jinému nepodařilo.

Kramnik v posledním kole porazil Arména Aronjana a vyhoupl se na druhé místo před Borise Gelfanda z Izraele, který byl největším překvapením turnaje.

Sedmatřicetiletý Ánand se stal mistrem světa už v roce 2000 a na trůnu tehdy zůstal dva roky. Nový titul je však pro něj ještě cennější, protože tehdy byl šachový svět rozdělen a měl dva šampióny. Tím druhým byl právě Kramnik.

Výsledky - 14. kolo:
Morozevič (Rus.) - Gelfand (Izr.) 0,5:0,5, Svidler - Griščuk (oba Rus.) 1:0, Ánand (Indie) - Léko (Maď.) 0,5:0,5, Kramnik (Rus.) - Aronjan (Arm.) 1:0.
Konečné pořadí:
1. Ánand 9 b., 2. Kramnik 8, 3. Gelfand 8, 4. Léko 7, 5. Svidler 6,5, 6. Morozevič 6, 7. Aronjan 6, 8. Griščuk 5,5.

Reklama

Související témata: