Hlavní obsah

Peking prý během olympiády uzavře alespoň uhelné doly

PEKING

Organizátoři olympijských her v Pekingu nakonec přece jen ustoupili stížnostem na znečištěné ovzduší a rozhodli se, že kvůli konání her uzavřou minimálně tisíc malých uhelných dolů, které se v okolí města nacházejí. Malé doly bez těžební licence se prý také na závažných problémech s čistotou vzduchu podílejí.

Článek

Agentura Nová Čína v pondělí informovala, že pekingský úřad pro přírodní zdroje a půdu nařídil, aby všechny malé doly bez patřičné licence okamžitě zastavily těžbu a do patnácti dnů zlikvidovaly i svá zařízení. Jinak už jejich počínání nebude nikdo tolerovat. Drobná těžba uhlí je přitom v Číně sice nelegální, avšak poměrně rozšířená.

Nad sedmnáctimiliónovou megalopolí se v posledních letech vznáší stále hustší a obtížnější poklička smogu, která je už tak velkým problémem, že by dokonce mohla příští rok v srpnu ohrozit i konání vytrvalostních disciplin napjatě očekávané olympiády. Velkým problémem obrovské množství všudypřítomného prachu.

Zodpovědné úřady komunistické velmoci sice prohlašují, že s problémem chtějí bojovat, během září ale ukázaly, že to s bojem se smogem myslí vážně jen pokud nejde o peníze. Původně totiž slíbily, že během olympiády zastaví výrobu ve všech pro ovzduší škodlivých továrnách v Pekingu. Pak se ale ukázalo, že tím chtěly pouze uchlácholit smogem zneklidněného předsedu olympijského výboru Jaquesa Roggea a že ve skutečnosti žádné takové opatření nechystají.

Během olympiády by proto měla Pekingu ulehčit alespoň omezení provozu automobilů, které se do centra města podívají jen se speciálním povolením.

Reklama

Související témata: