Hlavní obsah

Bitva velmocí skončila nečekaným druhým brexitem

Praha

Pátek završila noc velkého odcházení. Že Británie po 47 letech vystoupí z Evropské unie, se vědělo dlouho dopředu. O pouhé dva dny později se však dostavil brexit druhý, sportovní a zcela nečekaný. Ragbisté Anglie s vizitkou největšího favorita letošního Six Nations prohráli ve Francii 17:24. Na vrub druhého týmu aktuálního světového žebříčku tak jde největší senzace úvodního kola tradičního Poháru šesti národů.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouz Antoine Dupont se snaží utéct anglickému soupeři Thomasovi Currymu.

Článek
Fotogalerie

Francouzské mladé pušky ohromily Anglii, hlásí titulky. Tým galského kohouta převzal Fabien Galthié a s perspektivou příštího světového šampionátu v roce 2023 ve Francii ho ještě víc omladil.

Proto se nečekalo, že by jeho chlapci hned v úvodním duelu porazili finalistu podzimního MS v Japonsku. Stalo se. Francie vyhrála první poločas 17:0, druhý už sice patřil hostům, obrat však Anglie nesvedla. Mužem zápasu byl teprve 23letý Antoine Dupont.

„Řada detailů nás dovedla k velkému vítězství a obrovské spokojenosti. Vyhráli jsme zápas, ale soupeř nás dostal po přestávce pod velký tlak," tvrdí Galthié, kouč Les Bleus.

„Mohli jsme dopadnout opravdu hodně zle, fanoušci byli velmi roztrpčení. Potěšil mě aspoň výkon ve druhém poločase, dokázali jsme se zvednout," reaguje jeho protějšek Eddie Jones.

První víkend ukázal, že bitva o Evropu letos bude nejspíš vyrovnanější než kdy dřív. Všechny ragbyové bašty nedlouho po MS začaly budovat mužstva pro příští šampionát, takže vzhledem ke spoustě změn nebude o překvapení nouze.

Také favorizované Irsko mělo doma spoustu práce se Skotskem, výhru uhájilo pod velkým závěrečným tlakem.

Takže pouze Wales, spolu s Anglií největší favorit, si připsal hladké vítězství nad Itálií, které znovu připadne role otloukánka.

Výsledky 1. kola Six Nations:
Wales - Itálie 42:0 (21:0)
Irsko - Skotsko 19:12 (10:6)
Francie - Anglie 24:17 (17:0)
Program 2. kola:
Sobota 8. února
15:15 Irsko - Wales
17:45 Skotsko - Anglie
Neděle 9. února
16:00 Francie - Itálie

Reklama

Související témata: