Hlavní obsah

Nigerijská noční můra má tvrdou pěst i bradu

PRAHA

Nebýt zranění nohy, mohl se stát skvělým stovkařem nebo fotbalistou. Zatím ale Nigerijec Samuel Peter rozdává tvrdé rány v ringu. V sobotu bude proti Američanu Jameelu McClineovi obhajovat v New Yorku lehce nabytý titul šampióna těžké váhy organizace WBC.

Článek

Rus Oleg Maskajev totiž dlouho odkládaný duel odřekl kvůli zranění zad a Afričanovi spadl mistrovský pás do klína. „Nevadí, narodil jsem se jako šampión a dokážu to proti lepším boxerům, než je Maskajev,“ nesmutnil Peter. „Sundám kohokoli.“

První obhajoba by pro ranaře s přezdívkou „Nigerijská noční můra“ neměla být těžká. Peter má 76procentní úspěšnost knokautů, předčasný konec se čeká i v Madison Square Garden. „McCline o sobě tvrdí, že je zvíře, tak ho vítám v mé džungli,“ počastoval protivníka, který se nejvíce zviditelnil, když pro zranění kolena vzdal zápas s ruským gigantem Valujevem.

Sedmadvacetiletý Peter dosud na profiscéně prohrál jediný duel, ačkoli v něm před dvěma roky Vladimira Klička třikrát poslal k zemi, zatímco jeho brada všechny Ukrajincovy údery ustála. „Je zajímavé sledovat reakce soupeřů, když od Sama dostanou úder. V jejich očích je strach,“ řekl Peterův první manažer Ivajlo Gocev.

Obrovsky vyvinuté trapézové svalstvo

Své hvězdy si poprvé všiml na olympiádě v Sydney 2000. Viděl drtivé údery, ale také obrovsky vyvinuté trapézové svalstvo, jež Peter získal vláčením věder s vodou na míle vzdálenou od jeho afrického domova. Gocev boxera poslal do londýnské tělocvičny šampióna Lennoxe Lewise a všem poklesla čelist, když viděli, jak stokilový Nigerijec zaběhl stovku pod 11 vteřin. V nigerijském Lagosu je Peter, který se rád promenáduje v tradičním africkém pestrobarevném oděvu, pokládán za hrdinu, ačkoli se časem s manželkou a dvěma dětmi usídlil v Las Vegas.

Bývalý kouč nigerijského šampióna Obisia Nwankpa má ale strach, aby Peter neskončil jako jeho kdysi slavný krajan Ike Ibeabuchi, jenž si nyní odpykává třicetiletý trest za znásilnění. „Samova kariéra je na prudkém vzestupu. Motá se ale kolem něj stejná mafie, jaká nastražila past i na Ibeabuchiho,“ varuje kouč.

Peterův promotér Dino Duva nad tím mávl rukou. „Sam se chystá těžkou váhu převálcovat,“ vyhrožuje soupeřům. „Box před časem ztratil své hrdiny, ve mně ale zase jednoho získal,“ chvástá se Peter. Jen ho mrzí, že sobotní duel už se neuskuteční v 82 let starém ringu, jenž byl přemístěn do boxerské Síně slávy. „Mohli s tím na mě počkat. No nic, tak budu první šampión, který pokřtí nový ring.“

Reklama