Hlavní obsah

Radnice ve Velkém Oseku chystá stavbu rychlobruslařského stadiónu

VELKÝ OSEK

Ve Velkém Oseku na Kolínsku by měl do konce roku 2009 vyrůst Národní bruslařský stadión se dvěma umělými ledovými plochami a rychlobruslařským oválem. Vybuduje ho akciová společnost Velkoosecká sportovní, jejímž stoprocentním majitelem je obec. Peníze na stavbu chce získat z prodeje permanentek, které jejím vlastníkům zajistí vstup na stadión. ČTK to řekl starosta Jiří Otta.

Foto: www.martinasablikova.cz

Mistryně Evropy Martina Sáblíková bude možná moci brzy trénovat na tuzemském rychlobruslařském stadiónu.

Článek

Studie stadiónu by měla být hotova do konce roku. Tento týden pojedou projektanti na zkušenou do Německa, kde v současnosti trénuje mistryně světa Martina Sáblíková a další členové NOVIS Teamu. "S NOVIS Teamem jednáme o provozování bruslařského stadiónu," uvedl Otta.

Areál ale podle něj nebude jen pro Sáblíkovou. Stadión s ledovou plochou dostanou k dispozici mimo jiné školy. "Děti se už prakticky nemají šanci na led dostat, zimy jsou takové, že veřejné rybníky moc nezmrzají a zimní stadióny slouží převážně hokejovým klubům," dodal Otta. Na led do Velkého Oseka budou moci jezdit amatérské sportovní týmy, handicapovaní sportovci, veřejnost, otevřen bude pro podnikové akce. Plocha se bude moci také změnit ve výstavní nebo koncertní sál.

Smlouvy o smlouvě budoucí na využívání Národního rychlobruslařského stadiónu by podle Otty mohli začít zájemci uzavírat od nového roku. Obec připravuje vydat 50.000 permanentek po 10.000 korunách. Stavbu stadiónu by to podle starosty mělo pokrýt. Pokud se nepodaří sehnat dostatek peněz, požádá obec o dotace.

Průběh stavby bude možné sledovat na internetu

Obec už spustila internetové stránky www.superbrusleni.cz, na něž bude postupně přidávat informace o průběhu přípravy stavby a další zajímavosti. V územním plánu na areál počítá s dvanáctihektarovým pozemkem, který znalec ocenil na 17 miliónů korun. V budoucnu by na něm mělo vyrůst i fotbalové hřiště, jehož plochu by vytápělo odpadní teplo vznikající při výrobě ledu.

Pro rychlobruslařskou dráhu ve Velkém Oseku podle Otty hovoří fakt, že obec leží prakticky v centru republiky a je dobře dostupná po železnici i dálnici. Region má stálé klimatické podmínky.

Diskuze o výstavbě umělé rychlobruslařské dráhy v Česku se vede již několik desetiletí. Aktuální se stala po sportovních úspěších Sáblíkové. Zájem o stavbu ledového oválu v minulosti projevily také Žďár nad Sázavou, Praha, Brno nebo Pardubice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články