Hlavní obsah

Matadoři Decent Fellow i Maskul budou při Velké pardubické čelit mládí

PRAHA

V poli budou nejstarší, jsou opět favority. Letos třináctiletý hnědák Maskul a o rok mladší ryzák Decent Fellow vyhráli poslední dvě Velké pardubické České pojišťovny, ale v nedělním 117. ročníku věhlasného dostihu (start v 15,40 h, vysílá ČT 1) se čeká nekompromisní hon na ně.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Velká pardubická se letos poběží po 117. Ilustrační foto.

Článek

"Je to letos tak trochu souboj mladí proti starým," říká trenér Čestmír Olehla. Tentokrát zcela nezúčastněně. Muž, který chystal slavné Železníka či Registanu, nemá po letech ve vrcholném dostihu žádného koně.

Trenér Maskula František Holčák rázně odmítá spekulace o tom, že jeho svěřenec nebude na startu. Vidí v něm favorita. "Dokud nemá problém udržet se v tempu s mladšími, proč bychom měli myslet na důchod. Je veselý a plný chutě do běhání, řekl bych, že mu moc nechybí do formy, v které vytvořil v Pardubicích rekordní čas," tvrdí pro server paddock-revue.cz a naráží na Maskulův velkolepý, v kariéře už druhý triumf v roce 2005. Loni ale do cíle nedoběhl, s žokejem Fuhrmannem spadl.

Zato premiérově tehdy triumfoval Decent Fellow. Jako by i on potvrzoval, že Velká je pro mazáky. A letos? "Je mu dvanáct, nebude ostuda, když ve finiši prohraje s koněm, jako je Juventus," míní trenér Josef Váňa, který musí po zranění vypustit roli žokeje, ale připravuje do Velké hned tři koně včetně Juventuse. Věří, že vítěz bude patřit do jeho západočeské stáje.

Bělka Sixteen? Černý kůň dostihu

"I jeho Sixteen může být hodně vpředu. Ač bělka, je černým koněm dostihu," říká s úsměvem Olehla na adresu klisny, která se v sedmi letech dočká prvního startu ve Velké. Ale i adept na překvapení Honor je teprve sedmiletý, Juventus jen o rok starší. A povede ho novic v dostihu - Josef Váňa ml.

"Je to tak trochu o výměně generací," říká Olehla. I on dlouho spoléhal na start osvědčeného matadora - dvanáctiletého Hastavena. "Jeho zranění není vážné, ale raději ho necháme odpočívat," říká s tím, že ho ještě v příští sezóně nechá v tréninku. "Vždyť Železník dokázal vyhrát ve třinácti."

Pole pro letošní Velkou bude jen patnáctičlenné. "Majitelé zodpovědněji než dříve váží start svých koní. Myslím, že třeba takový Hastaven by dříve běžel," podotýká Miroslav Petráň, předseda představenstva pořádajícího Dostihového spolku.

I proto zvažuje návrat ke snížení věkové hranice koní na šest let. "Podle přihlášek do dalších dostihů je zřejmé, že bude z čeho vybírat," soudí Petráň ještě před letošní bitvou o tradičně nejvyšší prémii v rámci českých dostihů. Potřetí v řadě se běží o 4,5 milionu korun.

Vracejí se cizinci 

Do Velké se po loňské pauze vracejí cizinci - dva koně z Anglie, jeden z Irska. Byť na startu nebude žádná žena, bude  letošní ročník i v jejich znamení. "A také ve znamení sedmiček obsažených v nejrůznějších číselných kombinacích, letos to je 70 let od vítězství jediné ženy ve Velké Laty Brandisové, zároveň 117. ročník v roce 2007, 75 let od smrti někdejšího vítěze kapitána Poplera. A koneckonců mladému Váňovi bude 17," vypočítává Petráň.

Před tribunami má defilovat většina ze sedmi dosud zúčastněných žen - ve Velké kdysi druhá Palyzová, třetí Baluchová, ale i Nová, Charvátová a ještě nedávno startující Růžičková. "Na Angličanku Brewovou se přes veškeré úsilí nepovedlo sehnat kontakt, Lata Brandisová zemřela v roce 1981 v Vídni opuštěna tímto národem," doplňuje Petráň.

Pořadatelé uvítají i Petera Gehma, čtyřnásobného vítěze, který po zranění v roce 2004 ochrnul. "Dostane speciální jehlici, šperk, který vyrábí klenotník Lejhanec, taktéž autor plochodrážní Zlaté přilby. Jako vícenásobný vítěz ji měl Gehm dostat už před dvěma lety, jenže tehdy ještě nebyl psychicky v pohodě natolik, aby unesl návštěvu Pardubic a setkání s Registanou, na které předtím zvítězil," říká Petráň.

Dorazí i návštěva z královské rodiny - britská princezna Anna, která již v minulosti prý opakovaně dávala najevo, že by ráda pardubický mítink navštívila. "Po poledni si prohlédne hřebčín Kladruby, dorazí před hlavním dostihem, chce i do paddocku, nakonec bude dekorovat vítěze," nastiňuje Petráň, co čeká návštěvu z ostrovů. "Její přítomnost je pro nás největší poctou, nepočítáme se zvláštními bezpečnostními opatřeními, tak už jsou tak na vysoké úrovni, navíc bude jen princeznina ochranka," dodává.

Nedění program začíná v 11 h, sobotní rovinový mítink s Pardubickým St. Legerem startuje ve 12.45.

Kdo bude na startu
Favorité
Maskul (ž. Myška) - 13 let, Decent Fellow (ž. Bartoš) - 12, Sixteen (ž. Andrés) - 7, Juventus (Váňa ml.) - 8, Cieszymir (Johnson) - 9.
Můžou překvapit
Ascot (Novák) - 10, Polárník (Složil) - 8, Honor (ž. Luka) - 7.
Nevyzpytatelní cizinci
Ivoire De Beaulieu (ž. Mercer) - 11, Three Mill (ž. Faltejsek) - 10, Sybellius D'Artaix (ž. Whelan) - 7.
Jejich úspěch by šokoval
Eliška Přemyslovna (ž. Kašný) - 11, Zeerow (Hrudka) - 11, Brambusch (ž. Havelka) - 11, Harry The Beaver (am. Horčička) - 8.
Pole ještě se může zúžit po veterinární prohlídce před dostihem

Reklama