Hlavní obsah

Při Velké připomenou odvážlivkyně, dorazí Gehm i princezna Anna

PRAHA/PARDUBICE

Byť na startu nebude žádná z žen, letošní ročník Velké pardubické České pojišťovny je výrazně připomene. „A také bude ve znamení sedmiček obsažených v nejrůznějších číselných kombinacích, letos to je 70 let od vítězství jediné ženy ve Velké Laty Brandisové, zároveň máme 117. ročník, 75 let od smrti někdejšího vítěze kapitána Poplera. A koneckonců mladému Váňovi bude 17,“ vypočítává Miroslav Petráň, předseda představenstva pořádajícího Dostihového spolku.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Ilustrační foto

Článek

Před tribunami má defilovat většina ze sedmi odvážlivkyň, které Velkou zkusily – Eva Palyzová (druhá v letech 1965 a 1971), Lucie Baluchová (třetí 1997), ale i Jana Nová, Renata Charvátová a ještě nedávno startující Martina Růžičková. „Na Angličanku Charlotte Brewovou se nepovedlo sehnat kontakt, Lata Brandisová zemřela v roce 1981 ve Vídni opuštěna tímto národem,“ doplňuje Petráň.

Růžičková změnila roli. Na filmové plátno chce přenést osud Brandisové, hrdinky Velké. Jediná ženská vítězka pronikla do světa tvrdých mužů v době, kdy se to příliš nenosilo. Dokázala je před válkou porazit. „Domácí triumf v dobách německých vítězství měl obří odezvu,“ připomíná Růžičková. Koně se Brandisové později málem stali osudnými. V bezvědomí musela do nemocnice po Velké v roce 1947.

Za okupace byla na statky jejich rodiny uvalena národní správa, neboť se nehlásila k Němcům. Po osmačtyřicátém musela opustit zámek v Řitce. „Neměla lehký život, ale nikdy si nestěžovala,“ říká Růžičková, která si nedávným sňatkem s hercem Rudolfem Jelínkem příblížila svět filmových tvůrců. Sama sepsala scénář a hledá zázemí pro točení.

Vítěze bude dekorovat britská princezna 

I ve znamení dalších návštěv budou víkendové dostihy. Pořadatelé uvítají i Petera Gehma, čtyřnásobného vítěze, který po zranění v roce 2004 ochrnul. Dostane speciální jehlici, šperk, který vyrábí klenotník Lejhanec, taktéž autor plochodrážní Zlaté přilby.

Jako vícenásobný vítěz ji měl Gehm dostat už před dvěma lety. „Jenže tehdy ještě nebyl psychicky v pohodě natolik, aby unesl návštěvu Pardubic a setkání s Registanou, na které předtím zvítězil,“ líčí Petráň s tím, že Gehm má zájem vydražit věci ze své výzbroje a dát peníze na charitu. „Jezdci kdysi v jeho prospěch udělali golfový turnaj, získali 60 000 liber, tak to bere jako pomoc případným dalším zraněným žokejům,“ podotýká Petráň.

Dorazí i britská princezna Anna, která v minulosti prý opakovaně dávala najevo, že by ráda pardubický mítink navštívila. „Po poledni si prohlédne hřebčín Kladruby, k nám přijede před hlavním dostihem, chce i do paddocku, nakonec bude dekorovat vítěze,“ nastiňuje Petráň, co čeká návštěvu z královké rodiny. „Její přítomnost je pro nás poctou, se zvláštními bezpečnostními opatřeními ale nepočítáme, už tak jsou na vysoké úrovni, navíc bude jen princeznina ochranka.“

Reklama