Hlavní obsah

Ibragimov porazil na body Holyfielda a obhájil titul WBO

Ruský boxer Sultan Ibragimov obhájil titul profesionálního mistra světa organizace WBO v těžké váze. Dnes v Moskvě porazil u všech tří rozhodčích výrazným rozdílem na body čtyřiačtyřicetiletého Američana Evandera Holyfielda a i po 23. utkání v profesionálním ringu zůstal neporažen.

Článek

Holyfield v ruské metropoli usiloval o pátý titul, který ještě žádný boxer nikdy nezískal, a do zápasu s favorizovaným dvaatřicetiletým protivníkem vstoupil bez respektu a s viditelnou motivací. Postupem času však přece jen získal převahu mladší a rychlejší domácí reprezentant, byť rozhodující úder slavnému soupeři zasadit nedokázal a naopak Holyfield ho občas také tvrdě zasáhl.

Duel před nadšenými diváky v hale Chodynka tak trval celých dvanáct kol, výrok trojice rozhodčích však poté jednoznačně přiřkl mistrovský pás opět Ibragimovovi. Dva z nich vyhlásili konečné skóre 117:111, jeden dokonce 118:110.

Ruský boxer, stříbrný olympijský medailista ze Sydney, se stal šampionem WBO letos v červnu, když porazil Američana Shannona Briggse. Nyní si tak připsal i cenné vítězství nad legendárním Američanem, který se stal poprvé mistrem světa, tehdy ještě v lehčí váze, už v roce 1986 a na kontě má i úspěšné souboje s Mikem Tysonem, Georgem Foremanem či Larrym Holmesem.

Holyfield mistrovský titul této profesionální organizace nikdy nezískal, v minulosti byl šampionem WBA, WBC a IBF. Loni se vrátil do ringu po dvouleté pauze a po čtyřech vítězných zápasech dostal šanci nastoupit proti Ibragimovovi. Ani jednoznačná porážka, devátá v jeho kariéře, nepřiměla Holyfielda ukončit kariéru. "Ne, ještě jsem neskončil. Budu dělat to, co uznám za správné," řekl bezprostředně po zápase.

Všechny významné tituly v těžké váze jsou tak dál vesměs v držení boxerů ze zemí bývalého Sovětského svazu. Organizacím IBF a IBO vládne Ukrajinec Vladimir Kličko, mistrovský pás WBC vlastní Kazach Oleg Maskajev, uzbecký boxer Ruslan Čagajev má v držení titul WBA.

Reklama

Související témata: