Hlavní obsah

Vítězka Velké pardubické Sixteen si do konce roku odpočine

PARDUBICE

Kariéra vítězky 117. ročníku Velké pardubické Sixteen bude pokračovat až po Novém roce. Sedmiletá bělka už si podle trenéra Josefa Váni ve zbytku roku odpočine a po náročném programu dostane volno. Příští sezónu čeká Sixteen příprava na další ročník slavného závodu, kterou jí nejspíš zpestří i účast v dostihu v Itáli.

Článek

Váňa v souboji trenérů tentokrát naprosto zastínil kolegu Františka Holčáka. Koně, které připravuje, doběhli ve Velké pardubické na prvním, druhém a pátém místě. "Oslava byla tak důstojná, jak si to žádala tato příležitost," smál se Váňa, který se po oslavách z Pardubic přesunul do západočeské Bohuslavi až dnes ráno.

Hned po velkém nedělním triumfu přemýšlel o další budoucnosti nadějné bělky Sixteen. "Předpokládáme, že by se příští rok měla zase chystat do Pardubic. To ale neznamená, že s ní nezajedeme zkusit třeba nějakou větší cross country v zahraničí, nejspíš se nabízí Itálie," řekl Váňa.

Zatímco pro Sixteen sezóna skončila, další Váňovi koně mají o víkendu absolvovat dostihy v Mostu, Praze a rakouském Ebreichsdorfu. Své svěřence v pátek posílá i do německého Baden Badenu, kde ovšem bude chybět zraněný žokej Josef Bartoš, který si zlomil vřetenní kost. "V Badenu ho nahradí mladý Pepča (Váňův syn) a Jarda Myška, další překážkové starty budeme řešit podle situace," doplnil Váňa.

Zatímco Sixteen má před sebou podle všeho hvězdnou kariéru, otazník visí nad nejstarším účastníkem Velké pardubické třináctiletým Maskulem. Ten je sice po pádu na Taxisově příkopu zdravotně prakticky v pořádku, ale majitel Karel Zatloukal se nechal slyšet, že dvojnásobného vítěze slavného dostihu už hodlá stáhnout z přípravy.

Myška neměl s Maskulem na Taxis najiždět v čele

"Ještě o tom s panem majitelem budeme mluvit. Maskul byl určitě dobře připraven. Moc rád bych si ho nechal v tréninku, nevidím na něm žádné známky stárnutí. S mladšími koňmi v pohodě stíhá," prohlásil jeho trenér Holčák. Z brzkého konce jednoho ze spolufavoritů dostihu viní spíš žokeje Myšku. "Před několika svědky jsem mu říkal, že se má držet třetí nebo čtvrtý. Nevím, proč na Taxis najížděl v čele, když Maskul z čela skákat neumí," divil se Holčák.

Do Pardubic se chce vrátit Ferdy Murphy, britský trenér čtvrtého Ivoirea de Beaulieu. "Čtvrté místo bylo velmi dobré, věřím ale, že za rok se vrátíme ještě s vyššími ambicemi," řekl před odjezdem z Pardubic Murphy.

Reklama

Související témata: