Hlavní obsah

Trápení i zrychlování, hlásí Sáblíková. Po prohrách se blíží ke klíčovému bodu

Calgary/Praha

Týdny, které rozhodnou, jak povedená byla sezona, jsou tu. Rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou čeká v pátek večer našeho času generálka na hlavní závod sezony, v Calgary bude v pátém díle Světového poháru hájit vedení v průběžném pořadí seriálu na dlouhých tratích. V dějišti olympijských her 1988 se dvaatřicetiletá česká reprezentantka představí v závodě na 3000 metrů (22:25, vysílá ČT Sport). Ale příprava nejde hladce. Alespoň to hlásí ze zámoří.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Síblíková při nedávném ME v Heerenveenu na medaili nedosáhla.

Článek

Pro Sáblíkovou a spol. bude SP v Calgary testem na mistrovství světa na jednotlivých tratích, které se příští týden uskuteční v Salt Lake City.Tam pro českou ledovou královnu nastanou klíčové chvíle.

V sezoně nešlo vše optimálně, přicházely i prohry. Při nedávném ME v Heerenveenu na medaili nedosáhla. S rozpaky teď vzhlíží ke generálce na světový šampionát. "Abych pravdu řekla, necítím se před Calgary úplně dobře. Mám za sebou myslím dobrou a tvrdou přípravu, jen úplně nevím, co od sebe očekávat. Snažím se srovnat technicky a teď se to po týdnu trápení a opětovné viróze, kterou jsem prodělala, začíná zrychlovat," uvedla Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka je v Kanadě již více než týden. Stačila se aklimatizovat, zdravotní problémy ale, jak připomíná, poznamenaly její trénink. "Celkově jsem byla od příjezdu do Calgary hodně unavená, trápila mě celková slabost, takže trenér musel hodně improvizovat a předělávat trénink tak, abych mohla aspoň trochu jezdit," řekla Sáblíková s tím, že se vše projevilo i na její náladě.

"Všichni se snažili dělat maximum, abych mohla normálně trénovat. V mém případě to se mnou mají hrozně těžké, protože mě změna tréninku a trápení se na ledě ovlivňuje, má to vliv na moji náladu a celkovou pohodu. Dělám, co můžu, ale tělo mě bohužel dost limituje," pravila Sáblíková, která si zároveň uvědomuje, že se blíží vrchol sezony.

Šampionát v Salt Lake City totiž považuje za hlavní závody, v USA bude obhajovat zlaté medaile na 3000 i 5000 metrů z Inzellu. "Moc času nezbývá. V tuhle chvíli si neumím představit, jak to bude vypadat na ledě, ale zkusím zabojovat. Uvidíme, na co to bude stačit," řekla Sáblíková, která má v čele SP náskok devíti bodů na Kanaďanku Ivanie Blondinovou. Další tři body zpět je její krajanka Isabelle Weidemannová.

I SP v Calgary poznamenaly obavy z možného nakažení koronavirem. Všichni závodníci, trenéři a členové týmů tak museli před akreditací podstoupit test, zda jsou v pořádku. Každý, kdo má teplotu vyšší než 38 stupňů Celsia, poté musí podstoupit komplexnější lékařské vyšetření.

Reklama

Související témata: