Hlavní obsah

Rekordní boxerská výprava bude v Chicagu bojovat o olympiádu

Nejpočetnější česká výprava v historii ve čtvrtek odletěla na amatérské mistrovství světa v boxu, které se bude od 23. října konat v Chicagu. O medaile a zejména postup na olympijské hry v Pekingu bude bojovat hned devět reprezentantů.

Článek

K tomu, aby měl příští rok v Číně český box zastoupení, musí svěřenci šéftrenéra Svatopluka Žáčka postoupit do čtvrtfinále. Do Pekingu se kvalifikuje z každé váhové kategorie osm boxerů.

"Osobně byl bych spokojený, kdyby byla nějaká - jedna dvě - nominace na olympiádu. Medaile by byla nad plán. Momentálně je pro nás prvořadá nominace na olympijské hry," řekl Žáček ČTK. V Aténách v roce 2004 čeští boxeři chyběli, o čtyři roky dříve v Sydney ale Rudolf Kraj vybojoval stříbrnou medaili.

O možnost navázat na Krajův úspěch budou v Chicagu bojovat František Fáber, Antonín Lazok, Martin Halaš, Zdeněk Chládek, Štěpán Horváth, Jan Sojka, Petr Novotný, Lukáš Viktora a Vladimír Průša. Na náklady boxerské asociace letí pouze Halaš, ostatním start hradí sponzoři. "Bez nich by to nešlo a patří jim velký dík. Díky nim může letět historicky nejpočetnější výprava, devět nás ještě na mistrovství nejelo," přiznal Žáček.

Množství reprezentantů zvyšuje šanci na kvalifikaci

Díky nezvyklému množství reprezentantů se zvyšuje šance, že se někdo do Pekingu kvalifikuje. "K podobnému kroku se ale odhodlaly i další výpravy," uvedl Žáček. Na šampionátu by se měl představit rekordní počet startujících a to i přesto, že o medaile tentokrát nebudou bojovat Kubánci. Fidel Castro jim s ohledem na možnou emigraci start zakázal. "Alespoň budou mít šanci na olympiádu postoupit další menší země, jako jsme my. Oni si postup vybojují později na dodatečných kvalifikačních turnajích," uvedl reprezentační šéftrenér.

Čeští boxeři podle něj odletěli bez zdravotních problémů a dobře připraveni. "S přípravou jsem spokojený, na naše finanční možnosti byla dobrá a kvalitní. Pochopitelně, že bychom byli schopni připravit lepší, ale vše závisí na finančních možnostech. I Ostrava potvrdila, že na tom jsou kluci dobře," poukázal Žáček na solidní výsledky na nedávném mezinárodním turnaji na severu Moravy.

Nejzkušenější je Martin Halaš 

Nejzkušenějším členem výpravy je Halaš, kterého čeká již čtvrté mistrovství světa. Ještě nikdy ale nepřešel přes první kolo. "Je zkušený, ale na druhou stranu si dobře uvědomuje, že má poslední šanci. Pokud neuspěje, v reprezentaci končí," řekl Žáček. Dobré výsledky měl v letošním roce Chládek, který získal na juniorském evropském šampionátu bronz. "Má za sebou výborné výsledky, ale já bych to nepřeceňoval. Je to mladý kluk a může vybouchnout. MS je něco jiného," brzdil Žáček optimismus. Kvalitními výkony se však podle něj prezentoval například Horváth.

Mistrovství světa je hlavní kvalifikační akcí pro olympiádu. Dva dodatečné turnaje pro Evropu, ze kterých bude možné ještě do Pekingu postoupit, se uskuteční v únoru v Itálii a v dubnu v Řecku.

Reklama