Hlavní obsah

Česká republika se přihlásila na olympijské hry do Pekingu

Česká republika se oficiálně přihlásila na olympijské hry v příštím roce v Pekingu. Osobní dopis šéfovi Mezinárodního olympijského výboru Jacquesu Roggovi podepsal ve čtvrtek v Rothmayerově sálu Pražského hradu prezident republiky Václav Klaus a přihlášku českého olympijského týmu stvrdil svým podpisem předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Prezident České republiky Václav Klaus podepsal osobní dopis šéfovi Mezinárodního olympijského výboru Jacquesu Roggovi.

Článek

Aktu byli přítomni funkcionáři, bývalí i současní čeští sportovci včetně mistra světa v desetiboji Romana Šebrleho či bývalého trojnásobného olympijského vítěze v hodu oštěpem Jana Železného.

"Je to pro nás obrovská pocta, že k podepsání přihlášky na olympijské hry došlo právě zde na Pražském hradu v přítomnosti prezidenta České republiky," prohlásil Jirásek krátce před slavnostním podpisem dokumentů. "Budeme moc rádi, když pana prezidenta budeme opět moci přivítat v Pekingu příští rok," uvedl.

Jirásek zároveň upozornil, že olympijské hry v příštím roce budou z mnoha hledisek velmi sledované. "Z kulturních, politických, ale my doufáme, že hlavně ze sportovních," řekl předseda ČOV.

S jeho slovy souhlasil i Klaus. "Budou to mimořádné hry, budou sledované více než obvykle. A já bych byl moc rád, aby se na ně vzpomínalo zejména v souvislosti s úspěchy českých sportovců," uvedl prezident. "Věřím, že česká výprava maximálně obstojí," dodal.

Aktuálně je v české výpravě jistých 36 sportovců; většina míst je na Českou republiku, jmenovitě se nominace budou upřesňovat v příštím roce. "My počítáme, že českých účastníků bude asi tak 130 až 140, k tomu doprovod, tudíž olympijská výprava bude kolem 230 lidí. Ale to trochu věštím, protože kritéria jsou velmi náročná," dodal Jirásek.

Reklama

Související témata: